Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории

Как да се отървете от динофлагелатите - контрол, превенция и отстраняване.

Елиминирането на вредните и грозни динофлагелати остава една от най-често срещаните и предизвикателни задачи за морските акваристи.

Какво представляват динофлагелатите?

В дивата природа

Динофлагелатите са протисти, организъм, който може да функционира едновременно като растение и животно. Някои динофлагелати ядат други протозои; някои генерират енергия чрез фотосинтеза; някои могат и двете. В дивата природа има около 1700 различни вида морски динофлагелати и 200 сладководни вида. Те са важна част от хранителната верига, като осигуряват храна за други морски обитатели. В естествена среда те са решаващ член на екосистемата.

В твоя аквариум

За съжаление, динофлагелатите бързо се превръщат в неудобни посетители в аквариумната среда. Динофлагелатите бързо завладяват повърхността на вашия аквариум, защото се приспособяват за да оцелеят при подходяща екосистема.  В зависимост от условията, динофлагелатите могат да се размножат до милион клетки в един милилитър вода само за кратък период от време. Колкото са повече, толкова по -голям е шансът те да направят водата токсична и да убият другите форми на живот във вашия аквариум. Така че е важно да контролирате популацията на динофлагелатите възможно най -рано, преди да заеме всяко пространство във вашия аквариум.

За какво да внимавате?

Не е като да отидете в магазина и да си купите динофлагелати, които да вкарате в резервоара си; тези вредители са внесени случайно във вашия аквариум. Вашият резервоар може да ги получи чрез храна, корали, камъни и други водни обитатели. Диносите са много издръжливи, защото могат да живеят без да ядат нищо дълго време за разлика от всички други форми на живот. Хранителните вещества присъстващи във вашия аквариум доставят енергия на рибите и коралите. Дори ако в резервоара ви липсват хранителни вещества, динофлагелатите все още могат да оцелеят. Възможно е вашият аквариум да има дино, ако нивото на нитрати и фосфати е близо до нула. Важно е редовно да проверявате аквариума си, преди да стане твърде късно.

Идентифициране с какви динофлагелати си имате работа

Най -добрият начин да подходите към проблема си с динофлагелатите  е първо да разберете какъв вид дино се е преместил във вашия аквариум.

Най -често срещаният динофлагелат (или накратко „дино“), който може да се види в аквариум, е лигав, жилав кафяв слой, известен като Кафяви слузести водорасли. Повечето любители на аквариумите го нарекоха „кафявата заплаха“. Не всички обаче са кафяви. Те също се срещат в бяло, жълто и различни нюанси на зелено.

По -технически казано, има четири основни динофлагелати, които ще видите във вашия аквариум:

Ostreopsis

Ostreopsis large 1

Prorocentrum

Prorocentrum Dinoflagellates large 1

Amphidinium

Amiphidium Dinoflagellate large 1

Coolia

Coolia Dinoflagellates large 1

Някои от общите неща на всички тези "приятели" са, че те:

 • Приличат на слуз (понякога се описват като" течащ сополи")
 • Произвеждат въздушни мехурчета
 • Въздушните мехурчета се задържат между тинята и стъклото на аквариума
 • Разпространяват се бързо, покривайки всички повърхности, като особено предпочитан е коралът

Ето един лесен тест, който можете да направите, за да определите дали имате водорасли или дино:

 • Гребнете малко утайка и вода от аквариума си.
 • Поставете калната вода в чист съд с капак.
 • Разклатете контейнера, за да разбиете всички плаващи частици.
 • Прецедете водата през хартиена кърпа или филтърен чорап във втори прозрачен съд.
 • Оставете втория съд с филтрирана вода на слънчево място.
 • Следете водата за промени, а именно повторната поява на подобни на лигавицата нишки.

В крайна сметка динофлагелатите ще се прегрупират, след като са били филтрирани. Водораслите ще останат отделени. Така че, ако нишките  се появят, знаете, че имате дино!

 Как да контролираме динофлагелатите?

Динофлагелатите не са непременно лошо нещо. Когато няма твърде много от тях, те са част от екосистемата. Но ако осигурите ултра ниски хранителени нива в аквариума без биоразнообразие, те бързо ще се изявят. Най -добрият начин да се справите с тях зависи от това колко лош е вашият случай. Диносите са много устойчив вредител за борба в аквариума. Никога няма да се отървете от тях напълно, тъй като те са част от екосистемата, но трябва да ги контролирате чрез многостранен подход, за да ги подтиснете, за да не се покажат във вашия аквариум.

Ръчно отстраняване

Първата стъпка е премахването. Някой може да си помислят, че трябва да премахнат цялата вода и да я сменят с нова, но това определено е погрешно. По време на процеса на премахване на динофлагелатите, смяната на водата във вашия аквариум ще влоши нещата. Динофлагелатите процъфтява в аквариум без хранителни вещества а смяната на вода ще ги намали още. Препоръчително е да премахнете динофлагелатите ръчно с помощта на филтър чорап, вместо да сменяте водата.

Ще ви е необходим много фин филтърен чорап, за да направите това. 10 -микронен филтър чорап е достатъчно добър, за да хване динофлагелатите от водния стълб.

Увеличаване на нитратите и фосфатите

Друг начин да се отървете от диното е чрез увеличаване на количеството хранителни вещества във вашия резервоар. Трябва да увеличите нитратите и фосфатите до видимо ниво. Можете да помислите за нитрати с Microbe-Lift Basic N Nitrate plus и Microbe-Lift Basic P - Phosphate plus. 

Отстранете медиите за намаляване на хранителните вещества

Също така трябва да премахнете различите медии за намаляване на хранителните вещества като GFO. Често срещано е много аквариуми да имат огнище на диноси поради наличието на GFO. Когато се отървете от GFO, за вас е по -лесно да увеличите нивото на хранителните вещества във вашия резервоар и да го поддържате в дългосрочен план. Спрете да добавяте каквито и да е  вещества за намалянето им. Примери за това са дозиране на НОПОКС  и водка.

Защитете вашите безгръбначни и риби!

По време на процеса на справяне с диносите, наличието на активен въглен в аквариума ви ще помогне за неутрализиране на токсините, които отделят, когато умират. Това ще защити животните ви.

Регулирайте рН

Регулирайте рН на аквариума. РН от +8,4 е добро ниво за рифовите резервоари, за да се избегне цъфтежа на дино. 

Намалете светлината

Контролирайте осветлението в аквариума си, защото най -често срещаните динофлагелати черпят енергията си от фотосинтеза, така че убиването на светлините също ще ги убие. Можете да използвате затъмняваща завеса или картон с тиксо около  и отгоре на резервоара. Затъмняването трябва да продължат най -малко 72 часа. Затъмненията обикновено няма да доведат до изкореняване на диносите, но ще ги намалят до точката, в която можете да започнете да използвате други методи.

Използвайте водороден пероксид

Добавете малки дози водороден пероксид в аквариума си. Общото правило е 1 ml на 40 литра вода. Използва се обикновен 3% водороден пероксид.

Използвайте UV стерилизатор

Използвайте UV стерилизатор. Вземете висококачествен и добре оразмерен UV стерилизатор и го пуснете 24-7. UV стерилизаторът ще бъде най -ефективен по време на периода на затъмнение. Този метод работи най -добре, когато се занимавате с Ostreopsis. Можете да използвате нашите Jabeo UV като ефективно решение.

Тежка артилерия - Използвайте Dino X

Fauna Marin е разработил продукт, наречен Dino X, който е създаден за премахване на динофлагелатите в рифов резервоар. Това е много сурово лечение и трябва да се има предвид едва след като всички други методи бъдат опитани и увеличите биоразнообразието (вижте по -долу за това). Fauna Marin изисква да не използвате активен въглен по време на програмата за лечение, което е рисковано за използване, тъй като диносите  отделят токсини, когато започнат да умират. Премахнете колкото е възможно повече, преди да опитате. Fauna Marin препоръчва също така да се използва протеинов скимер по време на лечението, така че тези с нано рифови резервоари или инсталации без скимер може да не могат да използват този продукт.

 

 Как мога да предотвратя динофлагелатите на първо място?

Липсата на биоразнообразие е основна причина, поради която новите аквариуми хващат динофлагелати, когато имат ниски хранителни условия. Аквариум с биоразнообразие има множество организми, които се конкурират с диносите и го предпазват от процъфтяване. Когато избирате вида камъни, които ще използвате, имайте предвид биологичното разнообразие. Можете да избирате между жива камъни и  сух бейз рок или смес, но аз бих предупредил да не започвате със 100% суха камъни и сух пясък.

Сухите камъни са лишени от биоразнообразие, докато в аквариуми с живи камъни обикновено не се откриват диноси. Трудно им е да се размножават, защото има твърде много конкуренти дори в среда с ниско съдържание на хранителни вещества. Проблемът ще бъде наличността на жив камък, защото в днешно време е доста труден за намиране и е скъп за зареждане. Добър вариант е и живия пясък на TLF Live Aragonite Sand

Премахнете прекомерните източници на храна (вашите безгръбначни, ако възникне огнище)

Охлювите насърчават динофлагелатите да се установят и да направят аквариума ви свой дом. Е, те всъщност не го правят, когато са живи: мъртвият охлюв е празник за популацията от динофлагелати. Диносите разрушават популацията от безгръбначни. Всички, които се опитват да ги изядат, може да бъдат отровени до смърт и токсините, които отделят, ще убият повечето безгръбначни, включително микрофауната от амфиподи и копеподи! Уверете се, че премахвате всички мъртви охлюви, риби и корали от аквариума. Тъй като е трудно да се каже дали охлювите ви са живи, най -сигурният начин да предотвратите това е като премахнете напълно охлювите. След като проблемът ви с динофлагелатите бъде овладян, те могат да бъдат върнати в резервоара.

Баланс на хранителните вещества в аквариума

Няколко специфични неща, свързани с хранителните вещества, които можете да наблюдавате и управлявате във вашия резервоар са:

 • Магнезий: нивата трябва да са някъде в диапазона 1400-1600ppm
 • нива на рН (както бе споменато по -горе)
 • Бактерии: въвеждането на нови бактерии в аквариума ви ще лиши диносите от хранителни вещества.
 • Live Rock и Live Sand са вашите най -добри приятели за поддържане на биологичното разнообразие !!!
 • Нитрати - Работете върху получаването на стойности над 0 и поддържането му. Малко нитрати са полезни за вашия резервоар
 • Фосфати - Не позволявайте фосфатите да достигнат 0

Не създавайте недохранена среда

Аквариум, който е гладен за хранителни вещества, също може да спомогне за появата на популация от динофлагелати. Обикновено тази ситуация възниква, когато направите голяма промяна в скейпа или населението на аквариума си и недостигът на храна е рязък. Диносите всъщност не се нуждаят от толкова много физическа храна, за да съществуват, особено след като повечето фотосинтезират. Така че, ако други бактерии или фитопланктон във вашия резервоар умрат поради липса на хранителни вещества, това премахва основната конкуренция на динофлагелатите и им дава място за процъфтяване.

В заключение - да се отървете от динофлагелатите

Планирането и настройката на качествено оборудване е важно за цялостното здраве на вашия аквариум, независимо дали става въпрос за аквариум от 30-40 литра или аквариум от 400 литра. Въпреки че има няколко фактора, които помагат на динофлагелатите да поемат властта, лошата настройка и контролните параметри оглавяват списъка. Когато умират, динофлагелатите отделят токсини във водата ви. Така че е от съществено значение да пречиствате водата последователно, както по време, така и след Вашето заразяване с динофлагелат.

И най-важното от тази статия:
Биоразнообразието е ваш приятел!

Не се страхувайте да вземете живи камъни или да добавите жив пясък във вашия аквариум.

Да имаш нитрати и фосфати е добре!

Наличието на нитрати и фосфати е добро - нашето хоби прекара години в демонизиране на това. Това е довело до пренастройване на резервоарите от началото и напълно стерилни системи за стартиране. Този екстремен подход доведе до все повече случаи на диноси с течение на времето!

Диносите изискват многостранен подход

Справянето с динофлагелатите е трудно. Използвайте препоръчаните техники, споменати в тази статия, за да се преборите с тях и разберете, че това е интензивна битка.

Тествайте параметрите на водата!

Редовно тествайте хранителните вещества на водата - нитрати и фосфати и разберете консумацията на хранителни вещества във вашия резервоар. Хранителните вещества в съвременните рифове  могат да изчезнат и може да се наложи дозиране на нитрати и фосфати, за да останат на здравословно ниво. Знаейки, че консумацията ви ви дава контрол над вашия рифов резервоар! Използвайте надежден комплект за тестване на качеството, за да следите нивата си и да придобиете навика да тествате редовно. Както и да решите да се борите с вашите динофлагелати, знайте, че не сте сами. Почти всеки модерен любител на аквариума се е борил с кафявата заплаха. Има надежда: просто трябва да бъдете последователни и търпеливи в подхода си, докато ги убиете.

Болести и лечението им при сладководните риби

Tropical disease chart BG 2

Болести и лечението им при морските риби

Marine disease chart

Естествено премахване на цианобактерии

 

 Традиционния начин за третиране на цианобактерии и алги е респективно с антибиотици и алгициди. Но те премахват само крайния резултат а не отстраняват причината за появата им. Освен това те създават още проблеми.Традиционните антибиотици , използвани да преборят цианобактерията, също убиват полезните нитрифициращи бактерии и симбиотичните  коралови бактерии. Алгицидите също могат да убият полезните бактерии , необходими да поддържат баланса в аквариума.                                                                                     

 

cyano tank                                                                                                    

Бъди естествен – спри използването на антибиотици

Използвайки  DrTim’s Aquatics Waste-Away като 100% естествен начин да премахнеш основните причини за безконтролното разрастване на червената слуз ( цианобактерии) и алги. Тези нежелани организми се разрастват , когато хранителните вещества и органиката се увеличат много. Единствения дългосрочен начин за борба с тях е да се премахне тяхната храна - излишната органика и хранителни вещества.

Waste-Away е иновативна, специална смес от бактерии, изолирани от наши собствени аквариуми. Тези бактерии атакуват органичните вещества- разстворени или неразтворени, и при този процес консумират фосфатите и нитратите. Както споменахме, органиката, нитратите и фосфатите са горивото за алгите, слузта и цианобактериите, така че използването на  антибиотици/ алгициди е само временно решение. Убивайки ги , мъртвите алги и цианобактерии стават източник на още органика и хранителни вещества, с които се хранят още алги и цианобактерии - попадайки в порочен кръг.

Как да се избавим от алгите и цианобактериите

Традиционния метод с използването на антибиотици и алгициди има едно "предимство" - той работи бързо. Можеш да видиш резултата за един ден. Но тази "победа" е кратка и цианобактериите и алгите се връщат бързо с по-страшна сила от преди , защото, както споменахме преди, умрелите клетки стават храна , която стимулира новия им растеж.  100% -ния естествен и алтернативен метод, представен тук, отнема малко повече време , но не използва никакви опасни химикали и антибиотици а само полезни бактерии, кото ПРЕМАХВАТ ИЗТОЧНИКА на проблема.

 

Ето как да подходим :

1) Ръчно премахнете, колкото се може повече алги/циано , чрез сифониране, с мрежа или с микрофилтрация.

2) Използвайте  DrTim’s Re-Fresh общо 10-14 дни, добавяйки го всеки 3 или 4 дни (дозирайте  5 ml на 38 литра вода). Бъдете внимателни, че високите дози  от Re-Fresh могат да бъдат вредни за охлювите и скаридите, така че тези организми може да бъдат отделени в друг аквариум.

3) След дозирането на  Re-Fresh, започнете с Waste-Away. Стартирайте с половин доза  (5ml на 38 литра). Добавете още една половин доза 2 дни по-късно. Ако имате много органика в аквариума може да се получи помътняване на водата. Това е признак, че полезните бактерии работят, но също и знак да продължите внимателно , защото силното бактериално разрастване може да доведе до спадане на кислородното насищане до опасни нива. Ако няма помътняване, добавете пълна доза в ден 4-ти. Продължете да добавяте  Waste-Away всеки 2 до 3 дни за 2 седмици  (наблюдавайки за помътняване). На края на този 4 седмичен период на добавяне на  Re-Fresh и Waste-Away, аквариума ще бъде чист и ще има видимо подобрение в чистотата на водата и субстрата.

4) След като аквариума изглежда добре, можете да добавяте Waste-Away рутинно месечно. Освен това, важно е да намерите причината за увеличението на органиката в аквариума ви. Дали е резултат от прехранване, пренаселване, липса на рутинно почистване? За да се предпазите от продължаващи  главоболия е необходима критична самооценка на причините!

>&

free delivery banner reef bg 2023


TOP