Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории

Болести и лечението им при сладководните риби

Tropical disease chart BG 2

Болести и лечението им при морските риби

Marine disease chart

Естествено премахване на цианобактерии

 

 Традиционния начин за третиране на цианобактерии и алги е респективно с антибиотици и алгициди. Но те премахват само крайния резултат а не отстраняват причината за появата им. Освен това те създават още проблеми.Традиционните антибиотици , използвани да преборят цианобактерията, също убиват полезните нитрифициращи бактерии и симбиотичните  коралови бактерии. Алгицидите също могат да убият полезните бактерии , необходими да поддържат баланса в аквариума.                                                                                     

 

cyano tank                                                                                                    

Бъди естествен – спри използването на антибиотици

Използвайки  DrTim’s Aquatics Waste-Away като 100% естествен начин да премахнеш основните причини за безконтролното разрастване на червената слуз ( цианобактерии) и алги. Тези нежелани организми се разрастват , когато хранителните вещества и органиката се увеличат много. Единствения дългосрочен начин за борба с тях е да се премахне тяхната храна - излишната органика и хранителни вещества.

Waste-Away е иновативна, специална смес от бактерии, изолирани от наши собствени аквариуми. Тези бактерии атакуват органичните вещества- разстворени или неразтворени, и при този процес консумират фосфатите и нитратите. Както споменахме, органиката, нитратите и фосфатите са горивото за алгите, слузта и цианобактериите, така че използването на  антибиотици/ алгициди е само временно решение. Убивайки ги , мъртвите алги и цианобактерии стават източник на още органика и хранителни вещества, с които се хранят още алги и цианобактерии - попадайки в порочен кръг.

Как да се избавим от алгите и цианобактериите

Традиционния метод с използването на антибиотици и алгициди има едно "предимство" - той работи бързо. Можеш да видиш резултата за един ден. Но тази "победа" е кратка и цианобактериите и алгите се връщат бързо с по-страшна сила от преди , защото, както споменахме преди, умрелите клетки стават храна , която стимулира новия им растеж.  100% -ния естествен и алтернативен метод, представен тук, отнема малко повече време , но не използва никакви опасни химикали и антибиотици а само полезни бактерии, кото ПРЕМАХВАТ ИЗТОЧНИКА на проблема.

 

Ето как да подходим :

1) Ръчно премахнете, колкото се може повече алги/циано , чрез сифониране, с мрежа или с микрофилтрация.

2) Използвайте  DrTim’s Re-Fresh общо 10-14 дни, добавяйки го всеки 3 или 4 дни (дозирайте  5 ml на 38 литра вода). Бъдете внимателни, че високите дози  от Re-Fresh могат да бъдат вредни за охлювите и скаридите, така че тези организми може да бъдат отделени в друг аквариум.

3) След дозирането на  Re-Fresh, започнете с Waste-Away. Стартирайте с половин доза  (5ml на 38 литра). Добавете още една половин доза 2 дни по-късно. Ако имате много органика в аквариума може да се получи помътняване на водата. Това е признак, че полезните бактерии работят, но също и знак да продължите внимателно , защото силното бактериално разрастване може да доведе до спадане на кислородното насищане до опасни нива. Ако няма помътняване, добавете пълна доза в ден 4-ти. Продължете да добавяте  Waste-Away всеки 2 до 3 дни за 2 седмици  (наблюдавайки за помътняване). На края на този 4 седмичен период на добавяне на  Re-Fresh и Waste-Away, аквариума ще бъде чист и ще има видимо подобрение в чистотата на водата и субстрата.

4) След като аквариума изглежда добре, можете да добавяте Waste-Away рутинно месечно. Освен това, важно е да намерите причината за увеличението на органиката в аквариума ви. Дали е резултат от прехранване, пренаселване, липса на рутинно почистване? За да се предпазите от продължаващи  главоболия е необходима критична самооценка на причините!

>&

free delivery banner reef bg


TOP