Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории


Заболявания и болестни синдроми при Коралите

Синдром на побеляването( White Syndrome )

Синдрома на побеляването е общ термин за лезии от заболяване на коралите, проявяващи се с рязко разделяне между изглеждащата здрава коралова тъкан и голия коралов скелет, където няма коралова тъкан. Често се налага да се наблюдава от близо ( понякога с помощта на лупа) за да се направи разлика между двете области. Често заболяването прогресира и в резултат умира цялата колония много бързо. Този синдром се наблюдава много често, както в природата , така и в аквариума. Протича по различни начини на развитие и разпространение на лезиите, поради което има различни описания и дефиниции. Две от най разпространените описания за синдрома на побеляването в аквариума са – Бързата  тъканна некроза (Rapid Tissue Necrosis) и Шът даун реакция (Shut Down Reaction).

Причини:
Редица научни изследвания потвърждават, че причинител на това заболяване е бактерия от род Vibrio.Въпреки това не е ясно дали тези бактерии са основни причинители или вторично колонизират и нахлуват в тъканите, след като други микроби са причинили увреждането. Например, в тъканите на здравия корал и аквариумния пясък може да се открие високо изобилие от различни видове от тази бактерия. Последните изследвания сочат за съществуването в коралите засегнати от Синдрома на побеляването на ресничести протозои (ciliates). И още по-интересно е, че тези ресничести едноклетъчни могат да бъдат видя ни да поглъщат кораловите ендосимбиотични алги ( зооксантели )  и по този начин да активна роля в патогенезата ( развитието) на заболяването.

ВИДЕО: Ресничести ядящи зооксантелите на Acropora formosa

ВИДЕО: Ресничести ядящи зооксантелите на Favia fragum coral

Така че още няма единомислие за причината за Синдрома на побеляването и вероятно съществуват няколко едновременно действащи причинителя.
 
Лечение и план за действие:

Фрагментация на корала на най-малко 1см от мястото на лезията е в момента най-добрия метод за запазване на част от колонията засегната от това заболяване. Други третирания, като бани в прясна вода, бани в йоден разтвор ( 40 капки на 4.5 литра  за 10-15 минути), замазване на засегнатите части с морски епоксидни лепила и антибиотици и (или) естествени екстракти от масло от чаено дърво, са описани от някой за успешни. Естествено зависи от размера на колонията и от бързината на засягане, както и от състоянието на корала- корали с отслабени защитни сили не отговарят добре на допълнителни третирания. Изолацията на всякакви фрагчета със признаци на заболяването ще спре разпространението към други корали. Както и да е , първопричината обикновено е физиологичен стрес, така че проверете параметрите на водата и ги коригирайте ако има нужда.

 white syndrom1 white syndrom2 white syndrom3 white syndrom4

 


Синдром на кафявото желе (Brown Jelly Syndrome)


Синдром на кафявото желе (Brown Jelly Syndrome)


Синдрома на кафявото желе (СКЖ) е, както името подсказва, натрупване на желеподобна кафява маса. Тя е подвижна и се намира по повърхността на корала. Ако извадите засегнатия корал ще можете да усетите лоша миризма – характерна за това заболяване. СКЖ се среща само при аквариумни корали и не е описан, като заболяване в свободно намиращите се корали в океаните. Загубата на тъкани е бърза и заболяването много бързо се разпространява по корали от различен вид.

Причини:
Макар, че първопричината често не може да се открие, развитието на това заболяване се характеризира с намножаването на много голямо количество ресничести от вида - Helicostoma nonatum. Последните открития показват, че тези ресничести са идентични с ресничестите свързвани със Синдрома на побеляването, и че са близкородствени с ресничестите (Philaster guamensis) причиняващи заболяването в дивата природа Braun Band Disease .

Независимо, че се откриват в желеподобната материя, все още се спори дали са първични или само вторични причинители за това заболяване. Възможно е те само да се хранят с мъртвата тъкан на корала,пострадал следствие на друго заразно или не-заразно заболяване. В подкрепа на това, учените често, но не винаги, изолират бактерии от вида Vibrio и по-специално V. vulnificus от корали като  Goniopora и Euphyllia с признаци на СКЖ.

Лечение и план за действие:

Както при Синдрома на побеляването, използването на широко-спектърни антибиотици, като хлорамфеникол и метронидазол е често цитирано. Доксициклин, Окситетрациклин, баня с Йод в сладка вода (15ppm) също се използват. Понижаването на солеността трябва да се използва само при LPS , докато SPS, като Акропори не понасят спад на солеността особено, когато са вече стресирани от заболяването. Премахването на заразените области от колонията може понякога да спре инфекцията от разпространение но трябва да се има предвид, че трябва добре да се сифонира мъртвата тъкан за да се предотврати разпространението на инфекцията.

Brown Jelly1 Brown Jelly2 Brown Jelly3

 

Red Slime Алги или Red Band (Червена лента ) заболяване


Red Slime Алги или Red Band (Червена лента ) заболяване

Заболяването на чевената слуз (Red Slime) се причинява от свръх растеж на широк спектър цианобактерии, формиращи килим върху дъното на аквариума и често върху самите корали. Цвета варира от червен, черен до синьо-зелен. Съществува силна прилика между това заболяване и заболяването на черната лента ( Black Band Disease ) по дивите корали.


Причини:
Заболяването се свързва често с високи нива на органични хранителни вещества в аквариума, които от своя страна, могат да бъдат последствие от промени в осветеността. Независимо от общоприетото име на това заболяване, причината не е истинска алга а обединение от цианобактерии.


Лечение и план за действие:

Червената слуз се третира с комерсиални продукти като Ultralife Red Slime Remover, Boyd Chemi-Clean и Blue Life Red Slime Control. Но тъй като, причина за тези заболявания се смята, че е лошото качество на водата, за повечето акваристи правилното решение е подобряване на качеството на водните параметри на аквариума ( намаляне на нивата на нитрати и фосфати, обръщане на внимание на качеството на осветеността и подобряване на водния поток ). Тъй като цианобактериите са фотосинтезиращи, скриването на засегнатата “лента” с подходяща замаска или пластелин е също ефективно решение. Тъй като заболяването може да се разпространи и по други корали, също е важно механичното отстраняване на самата слуз ( с помощта на сифон или спринцовка ).

red slime1 red slime2 red slime3

 

Green Boring Algae


Green Boring Algae

Това заболяване се появява доста често в публични аквариуми и все пак остава неописано досега. То обикновено се описва като неприятно разрастване на зелени водорасли, обаче никой не знае какво наистина го причинява.

Причини:
Описани са различни възможни причинители като две форми на  морски Cyanophytes, Mastigocoleus testarum и Kyrtuthrix dalmatica, които активно проникват в карбонатните основи на коралите,  водорасли от рода Ostreobium SP. които се развиват по коралите на сянка ( но по-вероятно е , че водораслите не причиняват пряка вреда на самия корал, а просто колонизират скелета на корала, страдащ от други заболявания)

Лечение и план за действие:
Като вероятно видима причина за този синдром е цианобактерия, подобна на тази, причиняваща Red Slime Algae заболяването, могат да бъдат използвани подобни процедури . Биха били подходящи ,например търговски продукти, като Ultralife Red Slime Remover, Boyd Chemi-Clean и Blue Life Red Slime Control. Въпреки това, отново, много от тези заболявания са докладвани като знак за лошо качество на водата, така че повечето акваристи предлагат повторна оценка и подобряване на качеството на водата в аквариума (намаляване на нивата на нитрати и фосфати и мониторинг на нивото на осветеност и подобряване на водния поток) като най-ефективното лечение.

Green Boring Algae 1

 

Избелване (Bleaching)


Избелване (Bleaching)

Избелването на коралите не е точно заболяване а е нарушение на общото здравословно състояние на корала. Избелването е в резултат на загуба на кораловите вътреклетъчни ендосимбиотични водорасли ( зооксантели ) .


Причини:


Избелването обикновенно е резултат на отговор към стресова ситуация. Най-често в литературата, то се свързва с увеличението на температурата, над нормалните за коралите стойности ( над 32 С ).Въпреки това в аквариумите, повечето корали могат да издържат на температури по-високи от тази. Това може да се дължи на факта, че коралите в аквариума са преминали през строга селекция при избора им. Дългия път от събирането им до пристигането им в аквариума вкъщи е отсял слабите и неприспособими колонии. Освен това, много от популярните корали в аквариума , като р. Акропори, вероятно произлизат от колонии, които са оцелели и растат добре в аквариума. Една друга хипотеза, защо аквариумните корали са по-толерантни към стрес, е че те са добивани от области известни като „горещи точки“ в Индо-Тихоокеанския регион, в страни , като Тайланд и Индонезия, където коралите се отглеждат при по-високи температури , отколкото в техните нормални местообитания.

Други причини за избелването:


- спадане на температурата на водата.
- увеличаване / намаляване на солеността на водата.
- натрупване на въглероден двуокис и метан.
- повишено излагане на УВ светлина.
- излагане на силна/ слаба светлина, като цяло.
- увеличено завихряне на водата.
- процеси на утаяване.
- замърсяване на водата ( непочистен аквариум / филтрираща система)


Лечение и план за действие:


Запазването на параметрите на водата в оптимални стойности ще предпази коралите от този синдром. Запомнете, дори коралите да се избелят , те не са мъртви, те просто са изгубили техните алги и ще ги придобият отново, когато условията се върнат към нормални. Обаче, когато корала се избели, той е стресиран и е с нисък имунитет към специфични патогени и много от заболяванията описани в тази статия могат да последват скоро , след избелването.

Bleaching1 Bleaching2 Bleaching3 Bleaching4

 

 

>&

free delivery banner reef bg 2023


TOP