Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории

В следващата статия можете да прочетете малко повече за Балинг метода, за неговия създател и за основните проблеми за разрешаване от биолозите.

 

Преоткриване на БАЛИНГ МЕТОДА

(оригинала на статията на Murray W. Camp можете да прочетете в списание CORAL тук )

Full fathom five thy father lies;
Of his bones are coral made;
Those are pearls that were his eyes:
Nothing of him that doth fade
But doth suffer a sea-change
Into something rich and strange.
—William Shakespeare,
The Tempest
I. ii.

Няма нужда да изучавате Шекспир за да разберете алхимията по време на работа с рифов аквариум , където една невидима супа от разтворени минерали се превръща в "костите на коралите". Както всички любители на твърди корали знам, че тези животни имат химически апетити , и в подкрепа на техния растеж и изящен външен вид трябва да сме готови да задоволим постоянното търсене на минералите за изграждането на скелета им.

Докато растат, кораловите колонии, добавят калциев карбонат към техните скелети , като по този начин изчерпват калция, карбонатите , и в по-малка степен - магнезия и други йони от аквариума. Изграждащите черупка миди, коралиновите водорасли , някои октокорали и други органиизми също допринасят за усвояването на тези елементи . Как да поддържаме този процес е основна тема за всеки рифов акварист имащ аквариум с високо ниво на търсене на калций и карбонати.

Калциевия реактор, варното мляко и дву-компонентното дозиране са някои от начините да се справим с това предизвикателство. Сега подхода, известен като Балинг Метод набира привърженици в САЩ, след години на популярност в Европа.

Проблема - йонно натрупване...


 

Проблема - йонно натрупване.

Много акваристи си решават проблема чрез подаване на отделни източници на калций, карбонати и магнезий. Калциев хлорид обикновено се използва за добавка на калций; натриев бикарбонат,натриев карбонат, или смес от тях и други карбонати обикновено се използват за доставка на  карбонати. Магнезиев хлорид, магнезиев суфат или смес от тези минерали обикновено се добавя като източник на магнезиеви йони.
Ако тези материали се добавят в количества, пропорционални на изчерпването на целевите йони, това е целесъобразно.Някои акваристи смятат, обаче, че този метод води до така наречения проблем на "йонното натрупване" . Докато добавения калций и карбонат компенсират изчерпването на тези йони, причинено от калцифициращите организми, допълнителните хлорни йони от калциевия хлорид и натриеви йони
от натриевия бикарбонат се натрупват с течение на времето, водещо до излишък на тези йони в системата.

БАЛАНСИРАН ДВУ–КОМПОНЕНТЕН РАЗТВОР ИЛИ БАЛИНГ МЕТОД?
Ханс-Варнер Балинг, който в момента работи като биолог в Тропик Марин,компания за аквариумни продукти  от Вартенберг, Германия, разработи Балинг метода за разрешаване на проблема с йонното натрупване. През 1994 г. той публикува статия, в списанието за акваристика DATZ,описвайки новия си подход за справяне с изчерпването на основните елемент в аквариумите с твърди корали.

Оригиналният Балинг метод...


 

Оригиналният Балинг метод изисква отделно дозиране на три течни компоненти, като обикновено се използва перисталтична дозираща помпа:
1) разтвор на калциев хлорид, обикновено калциев хлорид дихидрат, идентичен с калциевия компонент, използван в много DIY дву-съставни разтвори;
2) разтвор на натриев бикарбонат, подобно на карбонатния компонент на конвенционален DIY дву-съставни разтвора (натриев карбонат, известен още като "сода за хляб", или смес от тези две съединения могат също да се използват);
и 3) сол, без натриев хлорид.
Този трети компонент е това, което прави Балинг метода различен от повечето други техники за добавяне на калций и бикарбонати, базирани на течни добавки. Добавянето на сол без натриев хлорид "допълва" излишъка от натриеви и хлорни йони, създаваща смес от минерали с йонно съотношение подобно на морската вода.

Въпреки че Балинг метода е доста популярен, особено сред Акропора-ентусиастите, предстои да видим дали въпроса за "йонното натрупване"  всъщност е значителен проблем, заслужаващ да се разгежда. Натрупването на значително количество на натриеви и хлоридни йони отнема значително време,преди да станат токсични, и това се компенсира до известна степен чрез периодичните смени на водата. Освен това, няма проучвания, които да установяват, че добавянето на калциев хлорид и натриев бикарбонат, като себе си, представляват голям проблем за рифовите безгръбначни и риби. Много акваристи правят това без странични ефекти.

Балансирани много-съставни разтвори...


 

Балансирани много-съставни разтвори, Two Little Fishies’ C-Balance®, ESV’s
B-Ionic®, Brightwell Aquatics’ Reef Code A-P® and B-P®, Red Sea’s Reef Foundation, and Fauna Marin’s Balling Light могат да бъдат подходяща алтернативи на класическия Balling метод за заинтересованите за дисбаланса от йонното натрупване.
 Aqua Craft, SeaChem, и други, също правят добавки (за калций, алкалност, магнезий). Освен замяна на обеднените минерали, някои от тези продукти също претендират, че предоставят необходимите минерали в правилните йонни съотношения за да компенсират излишъка от натрупването на натриев хлорид.

Но балансирането на остатъчния натриев хлорид не е толкова лесно, колкото просто добавяне на "липсващите йони". Джулиан Спрунг,автор и партньор в  Two Little Fishies  отбелязва, че формулираната от неговата компания, C-Balance "отчита добавянето и на други йони под формата на натриеви или хлоридни соли, както за балансиране на натриевото и хлорно съотношение така и за снабдяване с други йони в правилното съотношение в естествената морска вода (т.е. балансирано йонно натрупване). "Въпреки, че изглежда просто, това "Включва точно изчисление-например, като се има предвид формата на използваната сол, така че крайният разтвор осигурява точното количество на всеки йон. "

Спрунг отбелязва също, че "постигането на балансирано йонно натрупване и добавка на калций и карбонати, които са изчерпани (от калцифициращите организми) може да бъде постигнато по различни пътища. Това е пъзел, който може да бъде нареден по различни начини". Йонно-балансиран дву компонентен комплект е едно потенциално решение на пъзела.

Балинг метода, обаче, е известен с някои предимства пред балансираните дву съставни продукти. Ханс-Варнер Балинг казва, че е "трудно до невъзможно да се разтворят всички главни, минорни  и микроелементи само в два разтвора, защото някои соли преципитират с калция и бикарбонатите."  Балинг метода, също така, може да предложи намаляване на разходите с течение на времето в сравнение с дву компонентните разтвори, по-специално при по-големи системи.
И двата метода постепенно повишават солеността на системата, но този ефект се усеща малко по-слабо заради загубата на соли от протеин скимера и при автоматично доливане на изпаряващата се вода. Във всеки случай, малки промени в солеността са лесно контролиращи се и се отстраняват бързо.
И двата метода ( Балинг и дву компонентните системи) са надежни техники за възстановяване на изчерпаните количества калций и карбонати в йонно балансиран начин, както и всяка претенция, че един метод предлага значителна биологична полза в сравнение с другата- от гледна точка на разтежа на безгръбначните, устойчивост на болести или цвят -е спекулативно, поне в момента. На биолозите остава да отговорят на още много въпроси от науката за храненето и изграждането на скелета на коралите.

Няколко компании предлагат продукти на базата на Балинг методад. Tropic Марин BioCalcium (течна форма) е може би търговския продукт, който е най-близо до оригиналната формула на Балинг, който той разработва. Други компании продават Балинг продукти, но добавят допълнителни йони и метали като стронций, йод, желязо и цинк в един или повече от три компонента. Въпроса, дали тези допълнителни йони са от полза, или дори необходими, остава отворен за оживена дискусия.

 

Паразити в рифа

Идентификация, Последствия и Третиране

 Общ преглед

    -Pyramidellidea охлюви

    -Red Bugs - Червени буболечки

    -Acro Eating Flatworms (AEFW)- Плоски червей ядящи акропори

    -Montipora Eating Nudibranchs -Голохрили охлюви ядящи монтипори

    -Zoanthid Eating Nudibranchs - Голохрили охлюви ядящи зоантиди

    -Acoel worms (red planaria) - Acoel червеи (червена планария)


Пирамиделидни охлюви

Още се наричат - пирамида или оризови охлюви.

 

Идентификация:
-Големината им е ок. 3 мм и можете да ги видите под и във всички цепнатини на мидата.
-Яйцата им изглеждат като маса от желе и също се намират от долната страна и в цепнатините на мидата.
-Когато има голям брой охлюви върху мидата тя няма да се отваря или ще се отваря по-малко.

Последствия

–засегната мида ( както и други гостоприемници - двучерупчести мекотели, коремоноги ( гастоподи), полихети,
 бодлокожи ) може да умре.
- Ако останат необезпокоени, охлювите се размножават бързо: Техните гнезда с яйца могат да съдържат стотици яйца.
 Тези яйца се излюпват след около 15 дни, стават полово зрели на около 45 дни и имат жизнен цикъл от около 120 дни.
 Така че, днес две Пирамидни охлювчета могат да се превърнат за един месец в стотици а  в рамките на няколко месеца- в хиляди.


Третиране на Пирамиделидните охлюви

Инструменти:

     -Мека четка за зъби: За миенето около ръба на черупката - да се избегне увреждане на меките части на мидата.

     -Твърда четка (и): За почистване на средата на черупката, където няма да  се наранят меки тъкани.

     -Дървени шишчета: За бъркане в цепнатините.

Профилактика и третиране:
 - Карантина на всички нови миди -  инспектират се за яйчни маси и охлюви и се избърсват.

 - Охювчетата са нощно активни . Така че един или два часа , след като всички светлини са изгасени в аквариума
, пирамидалните охлювчета излизат, за да се хранят от техния домакин. Напълнете два контейнера, които са достатъчно
големи, за да държите мидата в тях с  аквариумна вода.
 - Внимателно хванете мидата и я завъртете така, че мантията да е  хоризонтално и бавно я извадете от водата.
Никога не вадете мидата от водата - особено голяма мида - с мантия, сочеща нагоре (вертикално), тъй като мидите не могат
 да носят своите мантии добре, докато са извън водата.
 - Изчеткайте страните с твърда четка, използвайте мека четка, за да почистите близо до меките тъкани и
 използвайте дървените клечки за да почистите пукнатините на мантията.
 - Извършвайте това почистване два или три пъти седмично за следващите четири до шест седмици.
 Дори и ако не виждате никакви охлюви, повторете цялата рутина.
След шест седмици може да почиствате веднъж седмично в продължение на още шест седмици.

Възможни естествени неприятели на охлювите:

 - шест-линейно врасе (Pseudochellinus hexataenia), четири-линейно врасе (P. tetrataenia) и
жълто врасе (Halichoeres chrysus) могат да ядат Pyrams, обаче в най-добрия случай, тези риби само ще контролират
популацията а няма да я изкоренят.
Не забравяйте, че охлювите са нощни (активна през нощта) а врасетата са дневните (активна през деня).

 

Яйчна маса от охлювите:

 

 

Red Bugs ( червени буболечки )


 

Red Bugs ( червени буболечки )

Идентификация
   -Червените буболечки са ракообразни, като бълхи, с жълт цвят и  с червена глава

   -Засягат главно Акропори с гладка кожа и сякаш предпочитат Acropora nana и Valida.

   -Обикновено Акропорите, които са силно заразени свиват своите полипи и загубват цвета си.


Последствия

 - При слаба инвазия ще останат незабелязани ако не сте ги виждали преди.

 - След като се размножат достатъчно в големи количества те ще задушат акропората, причинявайки й загуба на цвят, свиване на полипите и евентуално смърт на корала.

 
  Третиране на Червените буболечки
 
    - Третират се с  Interceptor (milbemycin oxime) - лекарство на таблетки, използвано за кучета против сърдечни нематоди ( за съжаление в България не можете да го намерите )
      -Първи начин за лечение: В карантинен аквариум

         1.Напълнете малък аквариум с вода от основния ви резервоар и сложете слаба циркулаторна помпа.

         2.Вземете едно хапче ( за куче от 25-45кг ) и използвате лъжица за да го стриете на прах. Ще използвате само една малка част от него, тъй като една таблетка е достатъчна за третиране на 380gallons ( 1400литра) вода.

         3.Поставете малко количество прах във вода и разбъркайте добре.

         4.Поставете заразените или ново закупени корали в аквариума и ги оставете в продължение на 6 часа.

         5.След като изминат шест часа, разклатете коралите във водата за да паднат мъртвите или умиращи червени буболечки и ги поставете в (най-добре) карантинен съд.

      - Третиране в основния аквариум

        1. Изчислете общото количество вода в аквариума Ви.

        2. Необходимо е да се хванат всички скариди и раци отшелници, тъй като лекарството ще убие повечето от тях , освен ако не са много големи . Преместете ги в друг резервоар.

        3. Една таблетка третира 380gallons (ок.1400литра). Разтрошете хапчето на прах и го разбъркайте в чаша с вода от аквариума, докато се разтвори.

        4. Изключете скимера , УВ , Активния въглен, Фосфат реактора.

        5. Изсипете чашата с лекарството в аквариума и изчакайте 6 часа.

        6. Включите скимера , УВ , фосфат реактора и сложете нов активен въглен.

        7. Можете да смените голяма голяма част от водата, но не е необходимо тъй като лекарството се неутрализира след 24 часа.

        8. В идеалния случай трябва да се повтори лечението след 7 дни и отново още 7 дни по-късно за да се уверите, че сте убили всички възможни яйца, които може да са били пропуснати и излюпени между леченията.

        9. След като сте приключили лечението в аквариума можете отново да върнете скаридите и раците обратно.


   Възможни неприятели.

    Врасета - те не убиват напълно всички червени буболечки , но ще ви помогнат да контролирате популацията.

    Мандарини - няма гаранция, но някои са ги виждали да ги ядат.

 

Acro Eating Flatworms(AEFW)  -  плоски червей ядящи Акропори


 

Acro Eating Flatworms(AEFW)  -  плоски червей ядящи Акропори

 

     Идентификация

       - Бели петна по Акропорите (следи от ухапвания)

       - Малки оранжево / кафяви яйца в основата или върху корала

       - Загуба на цвят

       - Загуба на тъкан от основата на корала

       - Загуба на растеж

     Последствия
       
       - Ако се оставят нетретирани могат да причинят смърт на корала


    
     Третиране на AEFW

    
         За сега третирането не се препоръчва да се извършва в общия аквариум а в карантинен!
        - подгответе стабилен карантинен аквариум с преминали цикли, подходящ за отглеждане на Акропори.
        - ако нямате такъв аквариум - в най- лошия случай - след третиране ги премествате в общия аквариум.

 

Бани
         - в прясна вода - има добър ефект, но са много тежки за коралите
         - Tropic Марин Pro Coral Cure ( TMPCC ) -бани за 25 до 30 минути
         - левамизол хидрохлорид
             Дозировка : 40 мг/литър
             Например :  Течния (инжективен левамизол) е 7.5%  или 75 мг/ мл активна съставка.

               Така, че в 1 литър вода ще трябва да сложите 0.5мл 7,5 % Левамизол .
 
                Продължителността на банята зависи от Вашата преценка -  от 10 до 30 минути
 
 След третирането
    - Вземе малка глава на помпа и поодухайте всички корали за да изкарате всички упорити плоски червеи . Докато правите това , внимателно проверете коралите за яйца. Ако видите малки кафяви яйчни торбички  или срежете тази област или изстържете тези яйца от коралите . Понякога е най-добре да се отрежат всички мъртви части на корала , оставяйки здравите, без плоски червей части.
    - В идеалния случай поставете коралите в отделен карантинен аквариум за да ги наблюдавате за поне 6 седмици.


    
Голохрили ядящи монтипора (Nudibranchs)

 


 


 Голохрили ядящи монтипора (Nudibranchs)

     Идентификация
      - Бели накъдрени голохрили с максимален размер от три милиметра.
      - Ако видите мъртви зони по Монтипорите, особено под формата на лента, най-вероятно да са те.


     Последствията
     -  безполово размножаване (само един голохрил е  необходим за да станат много)
     -  Един възрастен може да положи повече от 100 яйца и ще отнеме само няколко дни, за да се излюпят, тъй като те вече са били инкубирани в организма на възрастния червей, преди да бъдат снесени. Ларвите се излюпват много малки но в рамките на първите няколко дни при изобилие на храна те растат бързо, достигайки размера на възрастен за по-малко от седмица след излюпването си.
     - Ако не се лекуват, те ще изядат всички видове монтипори в аквариума.


     Лечение
      -Химически бани:
        Те представляват различни начини за убиване на възрастните екземпляри на голохрилите. Яйцата за съжаление са устойчиви на тези процедури, обаче може да се намали люпимостта им. Яйцата трябва да бъдат премахнати или ръчно, ако те могат да бъдат намерени,  или след като се излюпят да бъдат третирани като възрастни. Ключът е да се премахнат всички възрастни , преди да получат шанс да снасят яйца. Също така е най-добре да се потопи цялата Монтипора и Анакропора, както и камъка в непосредствена близост до заразения корал, тъй като  е известно, че охлювите често бродят наоколо в търсене на нови корали.
       - Йод / йодни деривати - ( напр. луголов разтвор, Тропик Марин Корал Кюр, SeaChem рийф дип ) - когато се използват в препоръчваните дози и време, тези лекарства убиват повечето, ако не всички възрастни.  В хода на процедурата  е важно, коралите да се разклащат, в опит охлювите да се отделят от тях. След като банята свърши, коралите трябва да се проверят за останали голохрили, които могат да бъдат отстранени с помощта на клечка за зъби.

     - Друг вариант за химическа баня е левамизол. Той действа като контактна отрова блокираща предаването на нервните импулси,което  убива или зашеметява паразита . Това лекарство е доказало, че е много ефективно в лечението, както на голохрилите, така и на плоските червеи.Ние препоръчваме минимална доза от 50ppm ( 50 мг/л, 0,66мл/литър)  с обща продължителност от 10 часа или повече . При тази дозировка охлювите се парализират и окапват от коралите. Това лечение може да се използва в съществуваща рифова система, обаче се препоръчва тя да бъде приложена в отделен резервоар, тъй като може да умрат и много други организми от водната флора и фауна . Обърнете внимание - Левамизола е достъпен само с рецепта от лицензиран ветеринарен лекар.
     - Сладководна баня е друга възможност за лечение, но  е много опасна, но и много ефективна. Сладката вода създава голяма разлика в осмотичното налягане между вътрешната и външната част на тялото на охлюва . Тази внезапна промяна в осмотичното налягане кара клетките да се спукват и бързо убива голохрилия охлюв .Банята трябва да се направи с де-хлорирана вода, с изравнено рН и температурата с тези на аквариума и трябва да продължи не повече от 15 секунди. Имайте предвид , че това не е препоръчително, като опция за безопасно лечение, тъй като може да бъде много вредно за зооксантелите в коралите а по-дългите бани, могат да убият коралите .

 Ръчно премахване на възрастните и яйчните маси :
      - Този метод е много ефективен за акваристите с по-малки колонии , както и ако има възможност да се извадят тези колонии / фрагменти от водата. При колонии с дълбоки недостъпни пукнатини може да се наложи да се разчупят, за да си осигурите достъп до всички области. С внимателно изследване, тези вредители могат да бъдат унищожени в рамките на няколко седмици , тъй като продължителността на развитието на възрастния организъм от яйце е по-малък от две седмици. Охлювите могат или да бъдат хващани с пинсети или остъргвани с клечка за зъби. Само не забравяйте да разклащате корала, са да паднат мъртвите охлюви в отделен контейнер с вода или да използвате струя вода от пипета или капкомер (може и спринцовка с игла)  за да отстраните всички останали части.
      - Използване на естествени хищници.
         Риби като някои членове на Pseudocheilinus ( шест линейно врасе ) , Coris ( Coris врасе ), както и някои Thalassoma ( Бананово врасе ) Врасетата  са известни,че се хранят активно с тези голохрили. Въпреки, че този начин може да бъде ефективен механизъм за контрол,той може да не е напълно достатъчен за да се отървете от всички голохрили. Повечето от тези врасета не могат да стигнат до повечето от местата, където охлювите се крият. Има много други естествени хищници , включително някои раци, няколко други голохрили , а може би и повече , но те не са толкова често на разположение на акваристите, като гореспоменатите риби.

 

Голохрили  (Nudibranchs) ядящи зоантиди

 


 

Голохрили  (Nudibranchs) ядящи зоантиди

 

        Идентификация
         - Зоантидите спират да се отварят
         - Загуба на полипи
         - Тъй като те смилат Зоантидите, голохрилите приемат цвета им, така че е по-трудно да ги намерите.


         
        Последствия
         - Безполово размножаване
         - Ако останат непокътнати, ще довършат всички полипи
         
        Лечение на голохрилите ядящи Зоантиди
         - Баня в прясна вода е най-често срещаната процедура.
         - Също така вижте лечението на Голохрилите ядящи Монтипори.

         
         
  Acoel Worms  ( Red planaria )


 

   Acoel Worms  ( Red planaria )

       Идентификация
       - Червени / розови / кафяви / оранжеви плоски червеи един милиметър до 3 мм в размер
       - Обикновено покриват субстрата но могат да обхващат и корали.
       


       
       Последствия
        - Те могат да се размножават безполово - следователно могат да достигнат много бързо огромно количество и ако останат непокътнати могат да задушат коралите
        и да предизвикат тяхната бавна смърт
        - Те са много токсични и веднъж достигнали голяма популация могат да изразходят храната си след което да умрат масово и отделените токсини могат да убият риби и безгръбначни.
        
       
       Лечение
        - Сифониране от аквариума
        - Бани със сладка вода на коралите
        - Flatworm exit  ги убива, но трябва да сифонирате голяма част от тях,доколкото е възможно и да следвате указанията на кутията, за да сте сигурни, че живите организми няма да умрят от токсините.
        - Плужека Chelidonura varians се храни главно с тях, но веднъж като ги изяде​​, ще умре от глад:
       
   

Оригиналната статия можете да прочетете ТУК

 

 

Подкатегории

БАЛИНГ МЕТОДА за ДОПЪЛВАНЕ НА ИЗЧЕРПАНИЯ КАЛЦИЙ И КАРБОНАТИ В РИФОВИЯ АКВАРИУМ

Балансираното снабдяване с калций създава оптимални условия за растежа на коралите и коралиновите алги. Калция, алкалността и рН са взаимно свързани в аквариума и осигуряват насищане с калций, което е от особено значение за развитието на коралите.

В основата на Балинг метода е добавянето на Калциев Хлорид (calcium chloride 2-hydrate (CaCl2 2H2O) и Натриев Бикарбонат (NaHCO3)

baling-fig1

При използването на тези соли, коралите отделят, като страничен продукт, натриев хлорид ( NaCl ) . За да се балансира това допълнително количество натриев хлорид при Балинг метода, се добавя морска сол без натриев хлорид като трети компонент. Той се свързва с отделения натриев хлорид и заедно се превръщат в истинска морска сол. По този начин се запазва йонния баланс в аквариума.

Трите соли се разтварят отделно в три различни съда в осмозна вода и се добавят ръчно или с дозираща помпа в различни места в аквариума. По този начин се избягва пресичането им.

При добавянето на тези соли солеността в аквариума бавно се увеличава, заради повишаването на нивото на вода в аквариума и съответното изпарение само на чиста вода. Но това повишение може лесно да се коригира при редовните смени на водата.

baling-fig2

Виж продуктите ни за Балинг метода: Комплект за стартиране и всички продукти- ТУК

BIO Actif SYSTEM - Най-лесният начин за изграждане на здрави и жизнени морски аквариум.

      Фирма Тропик Марин е прекарала години на изследвания, за да се постигне най-добрия коралов растеж и поддържане на здрави рибиезултат на това е появата на нови продукти. В комбинация с някои от съществуващите продукти TROPIC MARIN, тези нововъведения създават нов подход към съдържанието на морския аквариум. Специално внимание е отделено на процесите на разграждане на органичните вещества чрез стимулиране на благоприятен микробен баланс и контрол над водната химия. В резултат на това BIO-ACTIF осигурява среда,насърчаваща растежа на рибите и коралите, такaвa каквaто е в тяхната естествена среда.

Предимства на BIO-Actif SYSTEM:

  • Бърз успех в растежа на корали, дори и при начинаещи акваристи.
  • Опитните акваристи могат да отглеждат дори най-сложните и чувствителни видове, които винаги са били считани за несъвместими в аквариумна среда.
  • Корали, смятани като несъвместими поради различия в изискванията за условията на околната среда, могат да бъдат отглеждани с успех. SPS и LPS твърди корали могат да живеят заедно, например, с кожести корали, без да се притесняваме от факта, че това съжителство може да бъде пагубно за определена група от животни.
  • Средата с ниско съдържание на хранителни вещества  също  позволява растеж на гъби и водорасли, без бързото им разпространение, което носи в домашния ви риф истинска природна красота.
  • Активен контрол на рН и карбонатната твърдост е от полза за непрекъснатия растеж на корали, червен коралин и други съдържащи калций организми.

Предлагани продукти от системата БИО-АКТИВ:

Tropic Marine BIO-ACTIF СОЛ за РИФОВ АКВАРИУМ  - революционна  морска сол с добавени био-активни съставки.

Tropic Marin Bio-Calcium ACTIF 500gr  добавка на прах повишаваща едновременно Калция и Алкалността в аквариума.

Tropic Marin PRO-CORAL A- ELEMENTS  и Tropic Marin PRO-CORAL K+ ELEMENTS - незаменимите катионни и анионни трейс елементите необходими за коралите в течна форма.

Tropic Marin REEF ACTIF 100 мл - за поддържане на водата между смените. Съдържа биоактивните съставки на солта. Подходящ ако не се сменя често вода.

Tropic Marin NP-Bacto Balance - източник на хранителни вещества за бактериите  ( нитрати и фосфати - в правилното съотношение, според числото на Редфийлд )  при липсата им във водата ( при Фосфати под 0.05 мг/л ).- -   ). Продукта представлява храна, както за микрофлората в аквариума, така и за коралите и безгръбначните - по точно за зооксантелите в тях. Подходящ е за аквариуми с ниски нива на хр. вещества( ULNS системи ), работещи с Тропик Марин Био-Актив сол и започва да се дозира всекидневно, когато фосфатите в аквариума се понижат под 0.05мг/л.

Tropic Marin Bio-Actif REACTOR 5000 Trickle Filter 5 литра - универсален "Трикъл" филтър за  ефективно намаляване на нитратите и фосфатите. Подходящ за големи аквариумни системи.

Tropic Marin NP-BACTO-PELLETS - лесна за употреба, филтърна медия за  ефективно намаляване на нитратите и фосфатите. За по-малки и средни аквариуми.

Tropic Marin REEF MUD VITAL - Естествена кал, богата на минерали и микроорганизми.

Tropic Marin REEF MUD SUBSTRATE - Естествена кал, богата на минерали и микроорганизми, използваща се за субстрат в рефюджиума.

>&

free delivery banner reef bg 2023


TOP