Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории

types of marine aquariums reef bg

Да можете! Поддържането на соленоводен аквариум е забавно, и с напредването можете да се насладите на всички видове екзотични морски обитатели!

Съществуват куп красивия морски риби и толкова много интересни безгръбначни от които да избирате. Независимо дали сте начинаещ или напреднал акварист ще откриете, че поддържането на соленоводния аквариум е едно от най-вълнуващото и удовлетворяващо приключение.

Разгледайте нашия Наръчник за създаването на Соленоводен Аквариум -Изграждането на морски аквариум в пет лесни стъпки. Той включва списък на основните морски принадлежности и как да се поставят в аквариума заедно, как протичат циклите на узряването на аквариума и след това за добавянето на вашите риби.
Принципно съществуват три вида морски аквариум. Два от тях са морски аквариум, предназначени за отглеждането на морски риби. Един от тях е обикновения "само за риби", или "FO"(fish only) морски аквариум, а другият е за риби и живи камъни, или "FOWLR"( fish only with live rock) соленоводни аквариум.
А третият вид е рифовия аквариум. Тази морска среда е предназначена главно за поддържане на корали и безгръбначни и с малко риби, които често оставят на заден план. Поддържане на рифов аквариум е технически по-трудно, отколкото поддържането на обикновен аквариум, със солена вода, което изисква едновременно повече знания и оборудване. Но внимавайте, тъй както, можете да се превърнете в напреднал морски акварист, така може и да преоткриете себе си като щастлив рифов акварист!

Ако все още се чудите : Соленоводен или Сладководен аквариум

Има няколко разлики между морски аквариум и сладководен аквариум, които не са трудно разбираеми:
Риби от различен тип вода
Най-очевидната разлика е соленоводната среда на морския аквариум в сравнение със средата с прясна вода. Нуждите на рибите и другите водни обитатели в аквариума е в пряка зависимост от средата, от която произхождат.
         - соленоводни риби.
           Морския живот произхожда от океаните и моретата. Това са огромни водни обекти с малка промяна в техните водни параметри. Поради това, соленоводните риби се нуждаят от стабилен аквариум с вода с добро качество през цялото време. Стабилните параметри на водата са още по-важни за коралите и безгръбначните животни, които се отглеждат в рифовия аквариум.
         - сладководни риби
           Сладководните риби идват от реки, потоци и езера. Промяната във ремето и други природни явления, могат да променят водната химия и температура на  местообитанията им. Поради това, сладководните риби са склонни да бъдат по-адаптивни и толерантни на промени в аквариума.
         - бракични риби
           Бракичните риби идват от устията на потоците или реките, където се вливат в океаните и моретата, както и от солените езера. Времето и други природни явления,в тези среди, могат да бъдат много променливи. Бракичните риби често са много адаптивни и толерантни към промените в аквариум. Някои от тези риби могат да се аклиматизират към напълно сладководна среда или изцяло солена среда.
Някои видове се справят добре, и дори процъфтяват, в едната или другата страна, някои примери за това са скатовете. Други видове, бавно ще се приспособят, като гупи и молинезии. Има също така видове, които виреят в сладководна вода като млади, но трябва да бъдат в солена вода, като възрастни, или обратното. Важно е да знаете какви са идеалните параметри за всеки вид, преди да решите да ги добавите към солената среда.

Диво уловени риби в сравнение с отглежданите в аквариум риби
    Има разлика между уловени диви и отглеждани в изкуствена среда риби.

         -Сладководни риби
          Много сладководни риби, макар и не всички,са били отглеждани и развъждани в плен в продължение на много години. Израстналите в аквариум или в езерце  риби са много по-устойчиви, както при отглеждането, така и при транспортирането им, отколкото диво уловените риби.
         -Соленоводни риби
          Соленоводните риби и безгръбначни се хващат предимно от дивата природа. За да се аклиматизира диво уловена риба са необходими повече грижи и внимание отколкото, отглеждани и израстнали в аквариума, екземпляри.
         -Морски риби израстнали в аквариум
          Постигат се  големи успехи в размножаването в плен на много морски видове, както и тези екземпляри са все по-достъпни. Подобно на сладководните, тези риби, отгледани и израстнали в аквариум, също са по-издръжливи и са по-адаптивни.

 

types of reef marine aquariums reef bg

Какво е рифов аквариум?

Рифовите аквариуми, познати и като "мини рифове" могат да имат само няколко литра вода или няколко стотин литра.

Рифовия аквариум е един резервоар, съдържащ много риби, корали и безгръбначни, които могат да бъдат намерени в естествените коралови рифове на океана. Като цяло, рифовите аквариуми са препълнени с живот. Дори и камъните, които се използват, за оформяне на акваскейпа, се наричат "живи камъни", защото  те съдържат множество живи организми.
В сравнение с традиционния морски аквариум, с риби и коралови скелети за украса, в рифовия аквариум има живи корали, анемони, както и много други морски безгръбначни и множество други живи организми.

Рифовите аквариуми са сравнително нови аквариумно хоби. Хората са започнали да експериментират с отглеждането на корали, особено в "естествени" системи, от 60-те години на миналия век. Но едва през 1980-те и началото на 1990-те години, бе поставено началото на по-сериозни усилия за внасянето, съхраняването и размножаването на рифови животни.
Това мини  ръководство може да ви помогне да изберете най-подходящия рифов аквариум и да ви помогне за успешното му създаване. Много от животните в кораловите рифове , налични в момента, се размножават в плен и може да се отглеждат успешно. Повечето магазини, които поддържат морски и рифови аквариуми предлагат такива корали и безгръбначни.

Видове рифови аквариуми

Рифовите аквариуми са морски резервоари, предназначени основно за корали, анемони и безгръбначни и  различни, безопастни за коралите риби. Рифовете могат да бъдат големи или малки, които варират от просто три или шест литра до стотици литри вода. Рифовите аквариуми са съставени от различни компоненти и части. Основните компоненти са резервоар, стойка, съмп (филтрация) и осветление. Други аквариуми могат да включват капак или преградна мрежа и допълнително интегриран резервоар в отделен аквариум, пълен със сладка вода, служест за доливане на изпарената вода. При избора на рифов аквариум,трябва да се има предвид предимствата, както и недостатъците на големите, така и на малките резервоари.

>&

free delivery banner reef bg 2023


TOP