Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории

Филтрацията в соленоводния аквариум.

     Има три основни типа на филтрация, използвани в соленоводните аквариуми. Няколко други методи, които са по-често използвани в рифовите системи също могат да бъдат полезни за системи само с риби и също ще бъдат споменати тук.

  •         Биологична филтрация.

          Това е най-важният вид на филтриране за стабилността и намаляването на токсичните отпадъци. Във всяка биологична среда има производство на амоняк от нормалното дишане (риба освобождаване амоняк от хрилете си) и от разлагането на отпадъците. Амонякът е токсичен за риби, но чрез биологични процеси, той се превръща в не-токсичен химикал - нитрат.
       Процеса нитрификация:    
      Нитрификацията е процеса на превръщане на амоняк в нитрати, и се извършва в присъствието на кислород (аеробни условия).  

  1. Първо амоняка се свежда до нитрити от бактерия, наречена Nitrosonomas. За съжаление, нитритите също са отровни за рибите.
  2. Нитритите след това се разбиват на нитрати от бактерии, наречени Nitrobacter.
  3. Крайният продукт, нитрат е сравнително безвреден за рибите и е основна храна за растения, водорасли и корали. Честите смени на водата (да речем 10-15% всяка седмица) ще контролират нивата на нитрати в поносими граници.   

       Процеса денитрификация:
       Денитрификация е процес, при който нитратите се превръщат в газообразен азот в отсъствието на кислород (анаеробни условия). Денитрификацията е от голямо значение за морската акваристиката, особено ако не съществува друг начин за контрол над нитратите

Място за осъществяване на биологичната филтрация

Тъй като тази филтрация се извършва от бактерии е необходимо да осигурим място където те да се заселят и хранителни вещества, за да  спомогнем  тяхната работа.

      - Живи камъни и жив пясък
        Живи камъни и жив пясък се използват в рифови и морски системи като биологичен филтър. Допълнителен бонус на живите камъни са де-нитрифициращите бактерии дълбоко в камъните, подпомагащи  за премахването на нитратите. Най-малко 5 см жив пясък трябва да се използва, ако се разчита само на него за биологичната филтрация, живите камъни трябва да са  0.5 до 1.0 кг. на 4 литра вода.

       - Източници на въглерод  - лимитираща хранителна съставка за бактериите

       Те биват твърди ( биопелети ) и течни ( дозиращи се всекидневно ) . Биопелетите се поставят в специални реактори за да са ефективни.

       - Trickle-филтри (кипящ филтър)

        Нитрификацията е по-ефективна в присъствието на кислород. Водата в този филтър съдържа около 20% кислород в сравнение с водата в аквариума, която е само с около 7% кислород. Trickle-филтрите или Wet/dry филтрите, разработени през 1980 г., увеличават драматично ефективността на биологичната филтрация.
        В Trickle филтрите се поставя бактериална хранителната среда (филтърни топки с големи повърхности) във въздуха, обикновено извън аквариума. По този начин водата се стича през филтърната медия. Много видове, размери и форми на Trickle филтри се употребяват, от както са били въведени в употреба. Въпреки че много Trickle филтри са външни устройства, използвани в съмпа или се окачват на гърба на аквариума, няколко производители вграждат Trickle филтри в задната част на самия аквариум.
        Проблемът със оригиналните Trickle филтри е, че те обикновено произвеждат твърде високи нива на нитрати, и затова не са често използвани в рифови аквариуми или при други ситуации, където нитратите са нежелани. В последно време за филтърна медия започва да се ползват видоизменени био-полимерни пелети ( не с кръгла форма) - имащи възможността да премахват и нитратите.


        - Дънен филтър
        Дънните филтри са били най-често срещаният тип на биологична филтрация в миналото и работят чрез издърпване на вода от долу, през леглото от чакъл на дъното на аквариума и се изпомпва нагоре през подемни тръби. Съществуват и обратни дънни филтри, при които се издърпва водата от горната част на аквариума и се вкарва надолу през чакъла. Филтрите с обратен поток са малко по-ефективни, тъй като те вземат вода от горната част на аквариума, която съдържа повече кислород.

  •           Механична филтрация

        Механичната филтрация представлява отстраняване на праховите частици от аквариума. Отломките, остатъците  от храна и други частици се събират "механично" в медията на филтъра. Механична филтрация е добра за поддържане на водата прозрачна и без детрити.

   Типове механична филтрация:

    - Съмп и филтърни вати

Съмпа представлява отделен резервоар под аквариума или в друго помещение или преградена част от самия гръб на аквариума. Основната му цел е да осигури място за разполагане на различен тип механични филтриращи уреди или просто филтърни медии ( вата, фосфат адсорбери, активен въглен, скимер ). Водата минаваща през него е с ниска скорост.

    - Външен филтър ( канистър )

 Компромисен вариант за филтрация в морския аквариум. Плътно подредената медия, вътре в канистъра, действат като механичен филтър. Филтрите трябва да се почиства периодично, тъй като те  събират много детрит.

     -Дънни филтри

Дънните филтри, въпреки че се използват предимно за биологична филтрация, също така действат като механични филтри чрез хващането на отломките в чакъла. Отломките се почистват при сифонирането на пясъка, когато се прави смяна на водата.

 

  •       Химична филтрация

     Химическите филтри се използват за премахване на вещества, които се разтварят във водата и следователно не могат да бъдат отстранени чрез механични филтри. Те са полезни за да се отървем от жълтия цвят, който често се развива в аквариума  с течение на времето. Филтърните медии с химичните адсорбери се поставят в специални реактори или в краен случай в торбичка и след това се разполагат в съмпа или канистъра.

Типове химични филтри:

      - Активен въглен
         Най-често срещаният химичен филтър е активния въглен, който се използва най-вече в реактор. Активния въглен улавя много вещества в своите пори.   
         Според  Martin A. Moe младши, в книгата си The Marine Aquarium Handbook, някои от веществата, отстранявани от активния въглен са: мед, озон, хлор, антибиотици, някои разтворени протеини и въглехидрати, йод, живак, кобалт, желязо, метиленово синьо, малахитово зелен, сулфонамиди , органични бои, както и много други елементи и съединения.

Забележка: Много от лекарствата за аквариумите, включително антибиотици, се отстраняват чрез активния въглен и следователно не трябва да се използва при лечение на аквариума при болест.

       - Зеолити
        Други видове химични филтърни материали, наречени зеолити, са разработени за отстраняване на специфични съединения като нитрати и фосфати. Обикновено морски аквариум само с риби няма нужда от тези видове филтрация, но те ​​често се използват в мини-рифовете.
          
       - Други химични агенти:
    Фосфатни ремуъвъри - представляват химични адсорбери на фосфатите, като е най-добре да се поставят в специални реактори и периодично да се тества нивото на фосфати, защото те имат определен лимит за адсорбция и спират да работят след като го достигнат - Елими-ФОС лонг лайф , Елими-ФОС .  и Фос-Бан

Забележка: нитратен и фосфатен контрол обикновено не е необходим в соленоводни аквариуми само с риби, освен ако нивата станат много високи или има непрекъснато проблеми с нежелани цъфтеж на водораслите.

  •     Други типове филтрация:

       - Протеин скимер - сърцето на морския аквариум!
        Протеин скимерите работят чрез пропускане на голям поток от малки мехурчета през колона с вода от аквариума. Много различни вещества (протеини) се задържат към повърхността на мехурчетата. Така те се отстраняват от водата в порите на пяната, която се издигат до върха.
      Предимства:
Протеин скимерите са полезни, защото те премахват отпадните вещества  преди  да влязат в цикъла на нитрификация.
Това намалява производството на нитрати и увеличава оксигенация на аквариумната вода.

      Недостатъци:
Един от недостатъците на скимерите е, че те премахват микроелементите и йода. Ако тези елементи са необходими за обитателите на аквариума, те трябва да се добавят периодично.

      - UV - Ултравиолетова стерилизация
Ултравиолетовата стерилизация работи чрез прекарване на вода чрез ултравиолетова светлина. Ако водата е изложено достатъчно дълго и в достатъчно висока концентрация на светлина, бактериите, водораслите и паразитите могат да бъдат унищожени от светлината.
       -UV се използва широко за езера за да помогне в борбата с водорасли (зелена вода).
       -При лечение на заболявания в аквариума се изисква по силно излагане на UV светлина.
       -Силата на светлината зависи от големината на аквариума. За нуждите на морската акваристика са необходими мощни лампи - над 20 вата .

     - Озон
       Озонът преминава през водата на аквариума за да окисли всички форми на органични замърсители и да убие много от същите организми, които UV ултравиолетовата радиация прави.
   Често се използват в протеин скимерите, които трябва да са направени от "озон безопасни" материали и задължително водата трябва да премине през активен въглен, преди да се върне в аквариума. Забележка: всеки остатъчен озон във водата е изключително токсичен за рибите.

 

>&

free delivery banner reef bg 2023


TOP