Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории

Нано рифов аквариум

Нано рифът е термин, използван за описване на малки мини рифове. Нано рифовете станаха едни от най-популярните мини риф аквариуми. Те обикновено варират в размер от 10 до 100 L, въпреки че може да бъдат по-големи от 150 L. Поради малкия си размер, нано рифовете правят рифовото хоби по-достъпно за повече хора.

Плюсове:

 •  Нано рифовете заемат по-малко пространство  и са по-лесни за обслужване и са по-евтини, както в началото, така и за поддържане.
 •  Малките рифове струват по-малко и се нуждаят от по-малко оборудване , аксесоари и живи животни отколкото големите резервоари .
 •  С нарастващата им популярност вече са на разположение редица продукти, специално предназначени за тези резервоари. Те варират от специализирана филтрация и циркулационни помпи до компактно и с висока интензивност осветление . Те позволяват на аквариста да поддържа правилната рифова среда, в която ще могат да живеят много морски организми .

Минуси:

 •  Все пак малките рифове са по-малко снизходителни при промяна на параметрите  отколкото големите резервоари . И най-малките промени в температурата, водната химия или други параметри могат да имат голям ефект върху системата и животните.
 •  Нано рифовете изискват щателно наблюдение на качеството на водата и голямо внимание към животните.
 •  Препоръчително е да тествате водата два пъти седмично за амоняк , нитрити , нитрати , рН , соленост , алкалност , калциеви и фосфатни нива и да извършва смяна на водата всяка седмица.

Микро рифов аквариуми

Това е нов термин за малки мини риф аквариуми, които са с размер около 40 до 70 литра. Микро риф аквариум е малък Нано риф, но по-голям от рифа Пико. Въпреки това той е подобен на Пико резервоарите със своите плюсове и минуси. Подобно на аквариума Пико, Микро резервоара изисква много познания за рифовите аквариуми и строг мониторинг.

Пико рифов аквариуми

Най-малкия мини риф аквариум се нарича пико или пико рийф аквариум. Те обикновено варират в размер от 10 L вода или по-малко, въпреки че може да бъде по-голям от 15 L. С малките си размери пико аквариума, с един, два живи камъни, дава една прекрасна витрина за няколко твърди корали а може би и някои малки безгръбначни, като скариди или раци.

Плюсове:

 •  Пико рифовете (и микро рифовете ) заемат много малко място, лесни са за обслужване и са най-евтините рифове, както първоначално така и за поддръжка .
 •  Пико и микро рифовете струват по-малко и са с по-малко оборудване , аксесоари и живи животни , отколкото по-големите нано резервоари.
 •  Тези малки системи са все по-популярни .Налице са продукти , специално разработени за тези резервоари варират от специализирана филтрация , циркулационни помпи до компактно високо интензивно осветление, за да поддържат подходяща рифова среда за морските организми.

Минуси:

 •   Трябва да полагате повече грижи при поддръжката на тези малки аквариуми . Коралите ще се конкурират за пространство и територия както химически така и физически. Животните трябва да  бъдат устойчиви и съвместими, защото системата твърде лесно може да се претовари.
 •  Тези малки рифове са най-малко снизходителни от всички рифови системи, поради техния малък обем вода. И най-малките промени в температурата, водната химия или други параметри, могат да  окажат сериозно влияние, така както върху системата така и върху живите организми.
 •  Пико рифовете изискват строг режим на мониторинг върху качеството на водата и да се обръща внимание на живите организми.
 •  Препоръчително е да тествате водата два пъти седмично , или повече, за амоняк , нитрити, нитрати , рН , соленост , алкалност , нива на калций и фосфати . И да се извършва смяна на водата поне веднъж седмично или по-често, ако е необходимо .
 •  И двата, пико и пикро рифови аквариуми са по-трудни за грижа и мониторинг от другите по-големи мини рифове. Те са най-подходящи за напреднали акваристи с опит с параметрите на водата , техните ефекти и начините за коригирането им.
>&

free delivery banner reef bg


TOP