Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории

reef bg aquarium 1

"Вашият аквариум - една затворена екосистема!"

... Поддържането на соленоводен аквариум, за съжаление не е толкова лесно начинание, колкото сладководната акваристика. А имайки предвид скъпо струващото първоначално оборудване и не толкова евтините морски обитатели, всеки начинаещ солен акварист трябва, преди да се впусне в соленоводната авантюра, да е наясно с основните биологични и химични процеси, които ще протичат в солената му локва. В интерес на истината биохимията на сладководния аквариум е същата - основната разлика е в това, че ако нещо се обърка имате повече време да реагирате а и загубите не биха били толкова фрапантни! Така че, ако сте решили да отглеждате морска рибка или пък жив корал, в къщи, е нужно да отделите време и търпение - да научите основните понятия и основните биологични процеси, които ще протичат в аквариума Ви. 

 

Кръговрат на веществата

Природните закони важат навсякъде- в града, в селото , в морето и във Вашата аква също. Основния природен закон е за кръговрата на веществата или непрекъснатото преминаване на веществата от неживата природа в организмите и от там отново в неживата природа.

За да се осъществи това са нужни растения ( в нашия случай - зооксантели, висши водорасли ) , които образуват органични вещества, животни ( корали, риби и т.н. ) и гъби, които да се хранят с тази органика и бактерии, които да разградят отпадните им продукти или целите им тела, след смъртта им.

 

Бактерии

Бактериите са едноклетъчни организми, представляващи самостоятелен организъм. В природата съществуват толкова много видове и разновидности, че точното им изброяване и класификация ще оставим на биолозите.
Нас ни интересуват да познаваме няколко "полезни" и няколко "вредни" вида. Поставям кавичките, защото това разделение е много неточно. Всеки един организъм има своята роля в природата и такова разделение е толкова условно че е чак вредно!

 

"Полезни" бактерии

Нитрифициращите бактерии са едни от най-важните за нашите аквариуми. Те превръщат амоняка ( отпаден продукт от метаболизма на белтъците - силно токсичен за живите организми ) в нитрити ( по-малко токсични ) и от там в нитрати ( безвредни –поне в по-малки концентрации ). В току що направен ( напълнен с вода ) аквариум тях ги няма. Затова е много неправилно да заселваме с каквито да са обитатели още от началото! Рано или късно ще се отровят от собствените си отпадни продукти. Бактериите можем да добавим под формата на специални търговски препарати ( продуктите на Микроб-Лифт -MICROBE-LIFT Nite-Out II и MICROBE-LIFT Special Blend , чрез "живите камъни" които ще бъдат поставени в аквариума или посредством добавените биологично-активни вещества в морската сол БИО-АКТИВ на Тропик Марин и новия естествен продукт REEF MUD VITAL на Тропик Марин.

 

"Вредни" бактерии

Основните нежелани микроорганизми в нашия аквариум са циано бактериите.Те са сред най-старите живи организми на нашата планета. Макар, че ги наричаме тинести водорасли, то това са организми, които са по-близо до бактериите.

В цитоплазмата си цианобактериите имат различни багрила - хлорофил, оранжеви и сини багрила, с които улавят светлината. Те съдържат зеления пигмент хлорофил, с чиято помощ клетката фотосинтезира като поглъща светлинна енергия и така си набавя органични вещества. Могат да оцелеят при липса на нитрати, тъй като могат да улавят азот от въздуха и да го трансформират в амоняк. Също могат да създават собствени фосфатни отлагания и да оцелеят при фосфатен дефицит.

>&

free delivery banner reef bg 2023


TOP