Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории

Соленоводни риби за начинаещи.

Издържливи морски риби за начинаещи морски акваристи.

Отглеждането на морските риби е забавно и пълно с приятни изненади хоби, както за начинаещите, така и за напредналите акваристи!

Отглеждането на соленоводни риби е едно прекрасно и вълнуващо хоби. Независимо дали сте начинаещ и това е първия ви аквариум или отглеждате сладководни тропически риби, вие ще бъдете изумени от достойнството и красотата на морската риба. Но внимавайте, колкото повече разширявате познанията си за пленителния живот в нашите океани, изведнъж ще разберете, че искате да знаете още повече!

Ако сте на път да започнете първия си морски аквариум, трябва да знаете, че ви предстои голямо приключение. Морските риби са едни от най-интересните водни животни и имате много разнообразна и великолепна селекция от които да избирате. Те са забавни, релаксиращи и превръщат аквариума ви в наистина уникален експонат във вашия дом.

Трудно ли се поддържа соленоводен аквариуми? ... Когато човек е новак в морското хоби, има много да учи за отглеждането на соленоводните риби и често допуска много грешки. Ето защо мнението, че поддържането на соленоводни риби е трудно е широко разпространено и здраво прикрепено към хобито.

Но точно както отглеждането на всяко едно животно, когато осигорявате подходяща среда, храна и компания, отглеждането им е само въпрос на посветеност и отговорност. В началото акваристите, които ги отглеждаха успешно, трудно предаваха знанията си, но днес информацията за отглеждането на много видове е лесно достъпна.
Какъв е отговора на въпроса : може ли начинаещ акварист успешно да отгледа соленоводни риби с разумно количество усилия? Отговорът е -да!. Поддържане на аквариум със соленоводни риби е почти същото като грижата за тропически аквариум със сладководни риби. Ако предоставите на рибите подходящия размер аквариум, добро филтриране, подходяща температура, правилните храни и съвместими обитатели, можете да отглеждате успешно много морски риби.
Има няколко разлики между отглеждането на соленоводни и сладководни риби, които са лесни за разбиране. Соленоводните риби се нуждаят от много повече вода ( място в аквариума) отколкото сладководните видове. Соленоводни риби също са по-чувствителни към колебанията в температурата и химическият състав на водата, така че най-важното за морския аквариум е да остане стабилен.

Соленоводни риби за начинаещи

Има много интересни соленоводни риби от които да избирате за начало. Някои от тях са подходящи за нови аквариум на начинаещи акваристи а други видове могат да се отглеждат само от по-напреднали. Има и риби, които отговарят на всички изисквания за една начинаеща риба, но поради размера или диета си са най-добре да се отглеждат индивидуално.

По-долу ще намерите списък на риби за стартиране, които ще се чувстват удобно в аквариум от над 100 литра. Всяка риба е допълнително категоризирана като за Ново начинещи, Напреднали начинаещи или Аквариум за самостоятелни видове.

Съществуват три типа начинаещи аквариуми:
- Ново начинещи
С риби за нови начинаещи, които са издръжливи, устойчиви на болести, както и ядящи обикновенни аквариумни храни. Това са предимно мирни риби, при които проблемите със съвместимостта са сведени до минимум.
- Напреднали начинаещи
С риби за по-напреднали начинаещи, които също са доста издръжливи, но могат да имат по-специализирани изисквания за хранене и местообитание. Освен мирни риби могат да бъдат и полу-агресивни и агресивни риби.
- Аквариум за самостоятелни видове
Има някои риби наистина страхотни за начинаещи акваристи за аквариум със самостоятелни видове. Те обикновено са големи издръжливи видове, имащи нужда да живеят сами в целия аквариум и ядещи по-малки риби. Тези видове могат да бъдат мирни, полу-агресивни или агресивни.

Соленоводни риби, които са чудесни за начинаещи и за малки аквариуми са дамселите, включително хромисите (chromis) . Други включват някои клоуни, кардинали, бленита, попчета, риба сокол, огнена риба, базлети (basslets), грами (grammas), дотибекс (dottybacks),псевдо хромиси ( pseudochromis), заедно с няколко други.

По-долу ще прегледаме основните характеристики на групите риби по типове. Таблиците, след тях, обособяват отделните видове по темперамент- спокойни, полу-агресивни и агресивни. Всички тези морски аквариумни риби са доказали своята издръжливост, непретенциозност и са подходящи за начинаещи акваристи.

Видове за начинаещи акваристи:

- Дамсели, включително Chromis
Тези риби често се предлагат като най-добри за начинаещия любител на морски аквариум. Те са малки, много издръжливи, евтини и не придирчиви. Те също имат невероятни цветове и шарки.
-Те са най-добрият избор за начало в морския аквариум. Те могат да станат постоянни жители ако искате по-агресивни риби, но ако искате да отглеждате по-мирни риби, тогава вие ще трябва да ги върнете обратно в магазина за домашни любимци.
-Една или две ще се разбират но повече могат да се бият. Най-спокойните, като синьо-зелен хромис (Blue Green Chromis), Talbot's Demoiselle, син дамсел (Blue Damsel) и жълто опашат дамсел ( Yellow Tailed Damsel ) не са толкова агресивни, колкото други, но тройно шарения ( Three Striped ) и домино дамсел (Domino Damsels) са много агресивни.

- Молинезии (Mollies)

Тези сладководни риби могат да се аклиматизират към морския аквариум и да се използват за стартирането му. След като аквариумът премине през циклите, те могат да се отглеждат с мирни морски риби или да се аклиматизират обратно към сладките води.
Аклиматизирайте ги, като ги поставите в малък контейнер (или плика, в който са дошли) и след това добавете много малки количества солена вода (няколко капки наведнъж) за около 6 до 8 часа, като бавно повишавате солеността на нивото на морската вода. След това ги прехвърлете.

- Клоуни
Рибата-клоун е от едно и също семейство като дамсела и също са доста малки и издръжливи, не прекалено скъпи и не са придирчиви. Въпреки че те са много териториални, те като цяло не са агресивни спрямо други риби. Някои от тях обаче могат да бъдат агресивни, особено Доматения клоун (Tomato Clown fish). Обикновено се срещат с анемони в природата, но не се нуждаят от анемона в аквариума. Отглеждането на анемона в аквариума е  по-сложно от аквариум с риби, така че анемоните не се предлагат за начинаещи. Рибите-клоун, които са отгледани в плен, обикновено са по-устойчиви, макар и по-скъпи.

- Бленита и Гобита
Тези малки риби, които са доста издръжливи, обикновено се разбират с други риби и могат да помогнат за контрол над водораслите. Те се нуждаят от много скривалища, но се хранят добре и ще изядат всичко, което предлагате. Съществуват различни видове и с много различни окраски, като някои са доста поразителни.

- Кардинали
Кардиналите са сравнително големи начинаещи риби, които са много необичайни по форма и цвят на тялото. Някои от любимите видове включват Бенгайски кардинал  и кардинал пижама. Те са издръжливи, спокойни риби и забавни за гледане.

- Риба ястреб ( Hawkfish )
Тези риби са полуагресивни. Има няколко, които са само 10-12 см и могат да се държат с риби с подобен темперамент, но те могат да бъдат агресивни към безгръбначните.

- Огнена риба ( Firefish )
Това мирни, доста малки рибки. Те се отнасят добре с други мирни обитатели. Има една обща история за тези риби, че те са като „канарче във въглищна мина“. Казва се, че ако качеството ви на водата се воши, те ще бъдат първите, които ще ви уведомят. Ако всичко е наред, гръбната им перка ще бъде изправена, но ако не е ще бъде се свие към гърба им. Това може да не е абсолютно вярно, тъй като други условия на стрес, като например тормоз от друга риба, също могат да бъдат виновник, но е забавно да ги гледате като барометър на вашия аквариум.

- Баслети ( Basslets, Grammas )
Тези риби са много цветни и активни. Те варират по темперамент от мирни до полуагресивни или агресивни. Те могат да бъдат гледани с подобни по темперамент риби, но някои видове могат да бъдат агресивни към безгръбначните.

- Псевдохромиси ( Pseudochromis )
Тези риби са активни, полу-агресивни или агресивни. За начинаещия аквариум има някои малки цветни видове, които достигат до около 7 см. Те могат да бъдат отглеждани с подобни по темперамент риби, но могат да бъдат агресивни с безгръбначни.

- Врасета
Те обикновено се препоръчват за аквариуми само с риби и са полуагресивни и активни. Има няколко по-малки риби, които са мирни и достигат размери между 7 до 11см  и могат да бъдат кандидати за аквариум за начинаещи. Повечето са по-големи и предпочитат жива храна.

- Скариди
Скаридите показват очарователно поведение самостоятелно и докато си взаимодействат с рибите. Те могат да бъдат прекрасно допълнение към аквариума със солена вода. Те са относително издръжливи, но както повечето безгръбначни, те са податливи на високи нива на нитрати и трябва да ги отстраните, когато третирате аквариума с мед, тъй като той е смъртоносен за безгръбначните.

- Раци
Раците са друг голям избор на безгръбначни за морския аквариум за начинаещи, които са  доста издръжливи. Има редица различни видове, от които можете да избирате, включително раци-отшелници, порцеланови раци и др. Трябва да ги премахнете, когато третирате резервоара с мед, тъй като той е смъртоносен за тях.

Мирни и лесни за отглеждане соленоводни риби

Има доста голям избор от мирни риби. Те са чудесни за начинаещия акварист, тъй като съвместимостта е много по-малък проблем, отколкото с по-агресивни видове. Въпреки това, може да се случи някаква агресия, ако рибата се чувства конкуренция за дома си. Така че, докато избирате жителите на аквариума си, е хубаво да обитават различни райони на аквариума. Също така, ако искате повече риби от един вид, се уверете, че те могат да се отглеждат с други от същия вид.

   

Размер

см

Място в аквариума

Диета

Поносимост към същия вид

 

Дамсели

Синьо зелен Хромис
Chromis viridis

7.6

Средно

Всеядна

Да

 
 

Talbot's Demoiselle
Chrysiptera talboti

5.8

Средно

Всеядна

Да

 

Клоуни

Ocellaris Clownfish
Amphiprion ocellaris

9

Средно

Всеядна

Да

 

Кардинал

Pajama Cardinalfish
Sphaeramia nematoptera

7.6

Средно

Месоядна

Да

 
 

Banggai Cardinalfish
Pterapogon kauderni

7.6

Средно

Месоядна

Внимание

 
 

Yellowstriped Cardinal
Apogon cyanosoma

7.6

Средно

Месоядна

Да

 

Бленита

Lawnmower(косачка) Blenny
Salarias fasciatus

12.7

Средно/Дъно

Растителноядна

Не

 
 

Bicolor Blenny
Ecsenius bicolor

12.7
10.2

Средно/Дъно

Растителноядна

Не

 
 

Canary Fang Blenny
Meiacanthus ovalaunensis

10.9

Средно/Дъно

Месоядна

Да

 
 

Midas Blenny
Ecsenius midas

12.7

Средно

Всеядна

Не

 
 

Venezuelan Blenny
Emblemaria diphyodontis

5.1

Средно/Дъно

Месоядна

Да

 
 

Tailspot Blenny
Ecsenius stigmatura

5.1

Средно/Дъно

Месоядна

Не

 
 

Convict Blenny
Pholidichthys leucotaenia

8.4

Средно/Дъно

Месоядна

Да

 

Гобита

Clown Goby, Green
Gobiodon atrangulatus

4.4

Средно/Дъно

Месоядна

Внимание

 
 

Clown Goby, Citrinis
Gobiodon citrinus

5.1

Средно/Дъно

Месоядна

Внимание

 
 

Yellow Clown Goby
Gobiodon okinawae

3.2

Средно/Дъно

Месоядна

Да

 
 

Orange Spotted Goby
Amblyeleotris guttata

9

Средно/Дъно

Месоядна

Внимание

 
 

Neon Blue Goby
Elacatinus oceanops

5.1

Средно/Дъно

Месоядна

M/F чифт

 
 

Rainford's Goby
Amblygobius rainfordi

6.4

Средно/Дъно

Всеядна

Не

 
 

Blackray Shrimp Goby
Stonogobiops nematodes

5.1

Дъно

Месоядна

Да

 
 

Neon Goby
Gobiosoma oceanops

5.1

Средно

Месоядна

Чифт

 
 

Pink Spotted Shrimp Goby
Cryptocentrus leptocephalus

15

Дъно

Месоядна

Да

 
 

Yellow Watchman Goby
Cryptocentrus cinctus

9.9

Дъно

Месоядна

Не (M/F чифт)

 
 

Redbanded Shrimp Goby
Amblyeleotris fasciata

7.6

Дъно

Месоядна

Не (M/F чифт)

 
 

Spottail Shrimp Goby
Amblyeleotris Latifasciata

16

Дъно

Месоядна

Не (M/F чифт)

 

Огнена риба

Firefish
Nemateleotris magnifica

7.6

Средно

Месоядна

M/F чифт

 
 

Firefish, Purple
Nemateleotris decora

7.6

Средно

Месоядна

M/F чифт

 

Basslets, Grammas

Royal Gramma
Gramma loreto

7.6

Средно

Месоядна

Не

 
 

Swissguard Basslet
Liopropoma rubre

7.6

Средно

Месоядна

M/F чифт

 

Риба стрела

Scissortail Dartfish
Ptereleotris evides

14

Средно

Месоядна

Да

 
 

Zebra Barred Dartfish
Ptereleotris zebra

10.8

Средно

Месоядна

Да

 

Anthias

Red Blotched Perchlet
Plectranthias inermis

5.1

Дъно

Месоядна

Не

 

Врасета

Yellowhead Wrasse
Wetmorella nigropinnata

7.6

Средно

Месоядна

Male
w/harem

 
 

Filamented Flasher Wrasse
Paracheilinus filamentosus

9.9

Средно

Месоядна

Не

 
 

Canary Wrasse
Halichoeres chrysus

11.9

Средно

Месоядна

Да

 

Groupers

Chalk Bass
Serranus tortugarum

7.6

Средно

Месоядна

Да

 

Змиорки

 

Snowflake Eel
Echidna nebulosa

100

Средно

Месоядна
(яде риби)

Отглежда се сама

 

Други

Yellow Devilfish
Assessopr flavissimus

5.7

Средно

Месоядна

Не

 
>&

free delivery banner reef bg 2023


TOP