Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории

Frequently Asked Questions - All FAQs

Please select your question category

Search FAQs
View all frequently asked questions
View FAQ Tags

Въпроси и отговори интересуващи бъдещия "солен" акварист!

Отговорно! Изисква се постоянство и отговорност при грижата за соленоводния аквариум! Не е трудно ако човек знае основните принципи и закони, на които се подчинява всеки аквариум.

Живи камъни се малки парчета скали от океана, поставени в соленоводния аквариум. Заедно с живия пясък, те са желани от морските акваристи, поради многото ползи. Живите камъни са високо ценени в морския аквариум не само заради множеството живи организми, които се внасят в аквариума с тях а и заради работата им , като първостепенна биологична филтрираща система, в която живеят, както аеробни  така и анаеробни нитрифициращи бактерии, необходими за нитрифициращия цикъл , отговорен за разграждането на отпадъците в аквариума. В допълнение , живите  камъни имат и стабилизиращ ефект върху водната химия, в частност за подпомагане за поддържането на постоянно рН, чрез отделяне на калциев карбонат. И на края, чрез покриващите ги коралинови алги с различни цветове, живите камъни са основен декоративен елемент за аквариума и са убежище за множество животни. Те често се използват за изграждане на пещери, арки и други структури, познати като акваскейпинг.

Живи камъни могат да се създадат и изкуствено , чрез престояване на не живи естествени камъни или изкуствено създадена керамика, в аквариум или океана за дълъг период от време ( над 6 месеца ). Този способ за "съживяване" все повече се предпочита, поради съображения за опазване на естествените рифове в океаните, страдащи от растящия "добив" на живи камъни.

 

Скимера е "сърцето" на соленоводния аквариум! Той е първата и основна преграда за отпадните продукти в аквариума ви! В основата на работата му е да образува въздушни мехури във водата, по които "полепват" разтворените органични съединения - като белтъци, мазнини ,въглехидрати, фосфати, метали, детрит и т.н. Премахва органичните киселини, като по-този начин подпомага поддържането на рН -то в аквариума и повишава редокси потенциала на водата.

Представлява помпа и пластмасово тяло! Помпата засмуква вода и въздух от аквариума и я вкарва в корпуса на скимера. Там въздухът се разбива на малки мехурчета, които заедно с отпадъците се отделят в чашката на скимера.

Основните въпроси при избора на всеки акварист са:

1. Нов или втора употреба?  Разбира се, че нов! Основната част на скимера е помпата,  а тя винаги се амортизира при работа. Смяната с нова помпа , понякога може да коства половината от цената на скимера! Не знам дали си заслужава да платите някаква сума за стар скимер и след няколко месеца да трябва да смените помпата !

2. Скимер с АС помпа на 230 волта или  с DC помпа на 24 волта?  С DC pompa! В последните години все повече акваристи откриват предимствата на DC помпите с нисък волтаж и нисък разход на енергия пред стандартните помпи, работещи на 230 волта:

   - най - важното предимство е , че DC помпите не се влияат от промени в напрежението, често наблюдавано в нашите ел. инсталаций. Тези промени се отразяват на продуктивността на  AC помпата - чести промени в дебита и от там в невъзможност за правилна настройка на скимера.

   - по-висока безопастност при работа . При проблем с изолацията на кабелите или самата помпа, АС помпата става потенциален убиец за аквариста и (или) животните в аквариума.

 3. Какъв дебит да бъде помпата? Правилото е водата в аквариума да преминава най-малко за един час през скимера а най-добре е поне два пъти !

Въпроси възникващи след потапяне в "солената" вода!

Това е един от основните въпроси на рифовия акварист , възникващи след няколко месечно поддържане на морки аквариум и особено след неконтрулируемо разпространение на нежелани водорасли в аквариума.

Най -простия и сигурен начин  е да се смени изцяло водата с ново осолена осмозна вода, но за съжаление в морската акваристика, този метод е ПРОТИВОПОКАЗАН и АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕН.

Затова се търсят начини за естетвено или механично премахване на тези субстанции.

Първата задача е да се определи какви са стойностите на отделните параметри - на нитратите и на фосфатите. Премерват се с точен тест - подходящ за солена вода, от самия акварист или в местния магазин за соленоводна акваристика.

След като, вече знаем точните стойности трябва да пресметнем Нитратно-Фосфатното съотношение ( Н:Ф ) - като разделим стойността на нитратите със стойността на фосфатите.  Приема се за норма то да бъде със стойност  10 -15 .

Съществуват две възможности, които имат значение при избора на начин за намаляне на тези хранителни вещества: :

1. Съотношението е ниско - тоест по малко от 10 . Това означава , че фосфатите са сравнително повече от нитратите. При този случай използваме източници на въглерод - водка, оцет, захар и т.н. За съжаление при тяхното използване се добавят и доста други нежелани съставки , така че не ви ги препоръчваме.

 Чист източник на въглерод е продукта на Тропик Марин - ELIMI-NP

2. Съотношението е високо - над 10-15 .Нитратите са повече от фосфатите . Тогава използваме Tropic Marin NP-Bacto Balance  заедно с комбинация от Биопелети - Tropic Marin NP-BACTO-PELLETS

 

>&

free delivery banner reef bg


TOP