Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории

Frequently Asked Questions - All FAQs

Please select your question category

Search FAQs
View all frequently asked questions
View FAQ Tags

Въпроси и отговори интересуващи бъдещия "солен" акварист!

Отговорно! Изисква се постоянство и отговорност при грижата за соленоводния аквариум! Не е трудно ако човек знае основните принципи и закони, на които се подчинява всеки аквариум.

Живи камъни се малки парчета скали от океана, поставени в соленоводния аквариум. Заедно с живия пясък, те са желани от морските акваристи, поради многото ползи. Живите камъни са високо ценени в морския аквариум не само заради множеството живи организми, които се внасят в аквариума с тях а и заради работата им , като първостепенна биологична филтрираща система, в която живеят, както аеробни  така и анаеробни нитрифициращи бактерии, необходими за нитрифициращия цикъл , отговорен за разграждането на отпадъците в аквариума. В допълнение , живите  камъни имат и стабилизиращ ефект върху водната химия, в частност за подпомагане за поддържането на постоянно рН, чрез отделяне на калциев карбонат. И на края, чрез покриващите ги коралинови алги с различни цветове, живите камъни са основен декоративен елемент за аквариума и са убежище за множество животни. Те често се използват за изграждане на пещери, арки и други структури, познати като акваскейпинг.

Живи камъни могат да се създадат и изкуствено , чрез престояване на не живи естествени камъни или изкуствено създадена керамика, в аквариум или океана за дълъг период от време ( над 6 месеца ). Този способ за "съживяване" все повече се предпочита, поради съображения за опазване на естествените рифове в океаните, страдащи от растящия "добив" на живи камъни.

 

Скимера е "сърцето" на соленоводния аквариум! Той е първата и основна преграда за отпадните продукти в аквариума ви! В основата на работата му е да образува въздушни мехури във водата, по които "полепват" разтворените органични съединения - като белтъци, мазнини ,въглехидрати, фосфати, метали, детрит и т.н. Премахва органичните киселини, като по-този начин подпомага поддържането на рН -то в аквариума и повишава редокси потенциала на водата.

Представлява помпа и пластмасово тяло! Помпата засмуква вода и въздух от аквариума и я вкарва в корпуса на скимера. Там въздухът се разбива на малки мехурчета, които заедно с отпадъците се отделят в чашката на скимера.

Основните въпроси при избора на всеки акварист са:

1. Нов или втора употреба?  Разбира се, че нов! Основната част на скимера е помпата,  а тя винаги се амортизира при работа. Смяната с нова помпа , понякога може да коства половината от цената на скимера! Не знам дали си заслужава да платите някаква сума за стар скимер и след няколко месеца да трябва да смените помпата !

2. Скимер с АС помпа на 230 волта или  с DC помпа на 24 волта?  С DC pompa! В последните години все повече акваристи откриват предимствата на DC помпите с нисък волтаж и нисък разход на енергия пред стандартните помпи, работещи на 230 волта:

   - най - важното предимство е , че DC помпите не се влияат от промени в напрежението, често наблюдавано в нашите ел. инсталаций. Тези промени се отразяват на продуктивността на  AC помпата - чести промени в дебита и от там в невъзможност за правилна настройка на скимера.

   - по-висока безопастност при работа . При проблем с изолацията на кабелите или самата помпа, АС помпата става потенциален убиец за аквариста и (или) животните в аквариума.

 3. Какъв дебит да бъде помпата? Правилото е водата в аквариума да преминава най-малко за един час през скимера а най-добре е поне два пъти !

Уейв мейкърите са абсолютно необходими за вашия аквариум.

Те са основните устройства , които се използват в аквариумите за производство на вълни, подобни на моретата и океаните. Тези устройства стимулират водата да се движи и позволяват на водата да циркулира в аквариума, което спомага за осигуряването на кислород и хранителни вещества за рибите и безгръбначните.

Устройствата за създаване на вълни са особено полезни в морския аквариум, тъй като липсата на циркулация може да доведе до развитие и разпространение на цианобактерии. Уейвмейкърите също помагат за доставянето на храна на корали и други безгръбначни, които не могат да се предвижват и да я търсят сами.

Въпроси възникващи след потапяне в "солената" вода!

Това е един от основните въпроси на рифовия акварист , възникващи след няколко месечно поддържане на морки аквариум и особено след неконтрулируемо разпространение на нежелани водорасли в аквариума.

Най -простия и сигурен начин  е да се смени изцяло водата с ново осолена осмозна вода, но за съжаление в морската акваристика, този метод е ПРОТИВОПОКАЗАН и АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕН.

Затова се търсят начини за естетвено или механично премахване на тези субстанции.

Първата задача е да се определи какви са стойностите на отделните параметри - на нитратите и на фосфатите. Премерват се с точен тест - подходящ за солена вода, от самия акварист или в местния магазин за соленоводна акваристика.

След като, вече знаем точните стойности трябва да пресметнем Нитратно-Фосфатното съотношение ( Н:Ф ) - като разделим стойността на нитратите със стойността на фосфатите.  Приема се за норма то да бъде със стойност  10 -15 .

Съществуват две възможности, които имат значение при избора на начин за намаляне на тези хранителни вещества: :

1. Съотношението е ниско - тоест по малко от 10 . Това означава , че фосфатите са сравнително повече от нитратите. При този случай използваме източници на въглерод - водка, оцет, захар и т.н. За съжаление при тяхното използване се добавят и доста други нежелани съставки , така че не ви ги препоръчваме.

 Чист източник на въглерод е продукта на Тропик Марин - ELIMI-NP

2. Съотношението е високо - над 10-15 .Нитратите са повече от фосфатите . Тогава използваме Tropic Marin NP-Bacto Balance заедно с комбинация от Биопелети - Tropic Marin NP-BACTO-PELLETS

 

Да, разбира се ! Отворени сме да помагаме на нашите клиенти в общото ни хоби! Просто се свържете с нас на телефон: 0878 510935

Уейв мекърите се използват за циркулация на водата в аквариуми и има места във вашия аквариум, където липсва движение на водата, особено ако е  голям. Трудно е филтърът да почисти тази част от аквариума и вашите риби може да не харесат този регион. Водата в този конкретен регион е по-слабо аерирана, което може да бъде опасно за вашите риби.

Ако искате да знаете къде да инсталирате своя уейвмейкър, тогава изберете страната, където се намира входът на вашия филтър ( преливна колона). Най-добрата позиция на генератора на вълни е в горната част на аквариума, за да насити водата с кислород. Например, ако вашия уейвмейкър и филтър се намират от дясната страна на аквариума. Wavemaker ще изтласква вода отдясно наляво към горната част и ще засмуква вода от долната лява към дясната страна, което ще принуди отломки, остатъци от храна и рибни отпадъци да се движат заедно с водата и те ще бъдат засмукани от филтъра. Това също ще създаде кръгов поток от вода във вашия аквариум.

Ако имате 2 уейвмейкъра във вашия аквариум. Добавете другия генератор на вълни в долната лява част на аквариума. Водата от първия ще се избутва през горната част от дясната на лявата страна. След като удари лявата страна и тръгне надолу, тогава ще хване втория генератор на вълни, който ще я избута през дъното обратно към дясната страна.

Уейвмейкърите ще поддържат вашите обитатели активни и ще насърчават младите рибки да плуват. Ако вашия аквариум е естетически привлекателен, тогава ще го обичате и ще го поддържате добре. Всеки иска да има красив аквариум с много цветни рибки, живеещи в естествена среда. Без генератор на вълни не можете да осигурите чист естествен вид, който водните вълни могат да предложат. Добавете жива фауна, декорации, скали и структури към вашия аквариум. Включете генератор на вълни, за да аерирате аквариума си и да поддържате рибките си щастливи и здрави.

Въпроси и отговори касаещи пазаруването от нас.

Reef.bg прави доставка в цялата страна като и в страните от Европейския съюз, като цената на куриерската услуга  зависи от сумата на Вашата покупка. Повече прочетете ТУК

Заявките се обработват от Понеделник до Петък, като наличните продукти се изпращат на следващия работен ден. При поръчка на изчерпани продукти, ние ще се свържем с Вас за уточнение на срока на доставка.

Ако не сте доволни или сте сгрешили закупеното от Вас оборудване за аквариум може да се свържете с нас на телефон 0878 510935 . Може в рамките на 14 дневен срок да върнете закупената от Вас стока, като разходите по транспорта се поемат от Вас. Стойността на върнатата стока се възстановява по банков път ( на посочена от клиента банкова сметка )  в срок до 14 дни от получаването на върнатата стока.
ЗАБЕЛЕЖКА: търговският вид на стоката трябва да е запазен!!!

Да разбира се, но трябва да заплатите транспортните разходи и разликата в цената при наличието на такава. В случай, че новият продукт е на по- ниска стойност може или да закупите още един продукт до достигане на платената сума или да получите разликата под формата на отстъпка от следващата поръчка.

Да! Стараем се да бъдем максимално бързи , когато се налагат ремонтни дейности .

Да, След предварително уточнение на деня и часа! Складът ни се намира в гр. Ботевград, ул. Свобода  9

 

>&

free delivery banner reef bg 2023


TOP