Tози сайт използва бисквитки (cookies).
×
Reef BG
×
 x 

Количката е празна

Категории

ПРОФЕСИОНАЛЕН ТЕСТ С ВИСОКА РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА KH / АЛКАЛНОСТ за морска и сладка вода

Какво означава алкалност / карбонатна твърдост?

Алкалността характеризира буферната способността на водата, т.е. способността да се запази стойността на рН на водата. Тя се определя от съотношението на бикарбонатни йони във водата и е също така известна като карбонатна твърдост. С увеличаване на рН, други основни йони, като хидроксидните йони, също допринасят за алкалността. Ако делът на бикарбонатни йони е твърде нисък, това може да предизвика силен спад в стойността на рН (киселинен спад), което може да застраши живота на много риби и безгръбначни. В морската вода, карбонатна твърдост също играе важна роля в изграждането на варовиковите скелетите на твърдите корали. Висока степен на карбонатна твърдост може да доведе до натрупване на котлен камък в морската вода и се отразява негативно върху растежа на коралите.

Колко е най-добрата стойност на алкалността?

В морския аквариуми алкалността трябва да е между 6 и 10 °dH  карбонатна твърдост. Tropic Marin® KH-/ALKALINITY-TEST PROFESSIONAL позволява да определите, бързо и точно,  буферния капацитет на водата в аквариума с точност от 0,1 ° dH.

В сладководния аквариум  карбонатната твърдост не трябва да пада под 3 ° dH а оптималната алкалност зависи от популацията на рибите.

Как да определим алкалността лесно и точно?

С теста Тропик-Марин КН-/Алкалност Професионал можете да определите бързо и акуратно алкалността във вашия аквариум. Тестовите реагенти са достатъчни за около 50 измервания.

Начин на работа:


 

     1.Разклатете добре капкомера-шише с реагент A , преди употреба!

     2. Изплакнете кюветата няколко пъти с вода от аквариума и с помощта на голяма ( 5мл ) спринцовка за дозиране, напълнете с 5 мл  вода за тестване.

     3. След това добавете 3 капки от реагент A (индикатор) и внимателно  разклатете кюветата. Водата, която тествате ще се оцвети в тюркоазено синьо.

     4. Закрепете включения накрайник върху малката спринцовка за дозиране  и я напълнете  до 1 мл с реагент B (титратор). Когато края на буталото е на границата за 1 мл. винаги има  въздух под него, което не променя резултата от теста! ( виж фигурата от оригиналното ръководство )

     5. Бавно накапвайте реагент В от спринцовката към водата, която тествате,  до промяна на  цвета й от тюркоазено през тъмно синьо и виолетово до ясно  розово, без оттенък на синьо.
     В началото, част от реагент В може да  добавите бързо,в количество близо до очакваната точка на промяна на цвета. След това, с разклащане на пробата,  продължете да добавяте на  капки. Внимателно разклащайте кюветата след всяка капка. Титруването е завършено, когато оцветяването на пробата достигне ясно розово тон, без оттенък на синьо (вижте цветовите полета върху опаковката).

     6. Консумацията на реагент В умножете по 10 за да получите твърдостта на водата в ° dH.
     Например: ако долния край на буталото на спринцовката е  0.28 мл след края на титруването, консумацията на реагент В е 0.72 мл (разликата с 1 мл). 0,72 х 10 = 7.2. Твърдостта на водата на аквариума е 7.2 ° dH.

     За да  увеличите броят на измерванията с този тест или при твърдост на  водата над 10 °dH теста може да се извършва с 2,5 мл проба. Процедира се  както е описано по-горе и накрая на титруването умножете консумацията на реагент B с 20.

Как  се коригират неблагоприятните стойности?


За да увеличите алкалноста / карбонатната твърдост, ние препоръчваме Tropic Marin®TRIPLE BUFFER под формата на прах или Tropic Marin® LIQUID BUFFER като течен препарат за соленоводни аквариуми  или Tropic Marin® RE-MINERAL TROPIC за сладководни аквариуми.

Ако карбонатната твърдост е твърде висока и трябва да бъде намалена, ние препоръчваме използването на Tropic Marin® ALCA-BALANCE за соленоводни аквариуми или смяна на вода с ниска алкалност при сладководните аквариуми.

Срок на годност:
Ние препоръчваме използването на реагентите в рамките на 12 месеца от деня на отварянето им.

Пакета съдържа :

1 бр. шише с капкомер -реагент А 10мл.

2 бр.  шишенца с реагент Б всяко 25мл.

1бр. стъклена кювета.

1 бр. 5 мл дозираща спринцовка.

1 бр. 1 мл дозираща спринцовка.

1бр. накрайник-капкомер.

1 бр инструкция за употреба.

Да се пази далеч от деца.

 

Джебао - JECOD

Дозираща помпа DP

Упътване за употреба

Описание на контролния панел

Виж картинката от стр.2 на оригиналното упътване.

↵ : меню и потвърждаване.

ESC : обратно.

↑ : преместване на горе, плюс.

↓ : преместване на долу, минус.

← : преместване на ляво.

→ : преместване на дясно.

Сверяване на дата и час

              SET NEW DATE:

                 2013-11-13

Натиснете “↵” за да влезнете в менюто, изберете “Set Date and Time” чрез натискане на бутоните ↑ и ↓. Използвайте ←, →,↑ и ↓за да сверите датата.

            Set New Time:

             12:00:00

Натиснете ↵ за да запазите данните и да се прехвърлите към менюто за настройване на часа. Използвайте ←, →,↑ и ↓за да го сверите.

Регулиране на помпите и запълване с течност

             Menu Mode:Pumps

               1 2 3 4 5 6 7 8

Натиснете ← или →. за да влезнете в режима за регулиране на помпите. Изберете помпа, чрез преместване на стрелката и потвърдете помпата чрез натискане на ↵ .

Преди използване и напълване с избраната течност, проверете всяка помпа дали работи нормално и след това потопете тръбичките в течността и запълнете помпата и тръбичките с нея. Внимавайте да няма въздушни мехурчета в тръбичките!

Калибриране

             Correct: Pumps

             1 2 3 4 5 6 7 8

Натиснете ↑ или ↓ за да влезнете в менюто за калибриране. Изберете помпа чрез смяна с ← и → и натискане на ↵.

            Pn Correct Fluid

            100ml = 200

Начин за калибриране:Намерете мерителен цилиндър (с размери повече от 100мл) , сложете изходящия маркуч в цилиндъра а входящия в течността. Натиснете ↑ за старт. Помпата започва да пълни цилиндъра с течността и когато тя стане 100мл натиснете ↑ за да спрете помпата.Натиснете ↵ за да запазите настройката и да се върнете в предното меню. Повторете същата процедура за другите помпи. Pn означава “Помпа номер”.

Моля по време на извършване на калибрирането, уреда да бъде в хоризонтална позиция, за повече прецизност.

Настройка на авто-дозирането

Натиснете ↵ за да влезнете в менюто за настройки. Чрез↑и↓изберете “Set Program”, натиснете ↵ за да изберете помпа.

            Select Pump_set:

              1 2 3 4 5 6 7 8

Избор на помпа: чрез натискане на → и ← изберете помпа. При използване на само една Дозираща помпа DP-4 можете да избирате помпи 1,2,3 и 4. Включвайки подчинена дозираща помпа – можете да избирате и 5,6,7 и 8 помпа. Изберете помпа за настройка и натиснете ↵ за да настроите честотата на дозиране за ден.

            Pn Time Per Day:

             For: 01 (1-24)

В зависимост от нуждите Ви настройте колко пъти на ден ( от 1 до 24) помпата ще дозира, чрез натискане на ↑и↓ за увеличаване или намаляне. Натиснете ↵ за да запаметите желаното дозиране за деня. Pn означава номера на помпата.

          Pn Interval Days:

             For: 0 (0-30)

Интервал за дозиране: можете да изберете интервал за дозиране от 0 до 30 дни. 0 означава – без интервал – дозира всекидневно. Натиснете ↑и↓ за увеличаване или намаляне на дните. Натиснете ↵ за да влезете в менюто за настройване на първата доза.

            Pn Dosing Volume:

           Num. 01 – 0010 ml

Дозиране на количеството: Задаване на количеството за едно дозиране. Натиснете → и ← за да настроите обема, натиснете ↑и↓ за увеличаване и намаляване , максимум 9999мл. Натиснете ↵ за да влезнете в менюто за настройване на времето за първата доза.

             Pn Dosing Time

             Num:01 – 12:00

Време за дозиране: настройте времето за работа на помпата. Използвайте → и ← за избор между часовете и минутите. Натиснете ↑и↓ за да увеличите или намалите стойностите. Натиснете ↵ за да влезнете в менюто за настройка на следващата доза. Използвайте ESC за да се върнете към избора на помпа.

Внимание

1. Само за работа в затворени помещения,да не се излага на вода и влага.

2. Да не се използва за корозиращи и лесно кристализиращи течности.

3. Преди използване, моля запълнете влизащия и излизащия маркуч с течността и калибрирайте всяка помпа.

4. В случай на повреда не отваряйте продукта, без професионални указания.

 

Производител: Jecod Electrical Appliance Co. LTD, Китай

Официален вносител:  САНО-ПЕТС ООД, Ботевград, тел.0878 510935

Микроб-Лифт Спешъл Блед  съдържа следните Бактерии и тяхната функция във водата

Серни пурпурни бактерии:
Rhodopseudomonas sp. - Фотосинтезиращи бактерии.

Rhodospirillum rubrum - Фотосинтезиращи бактерии. Усвояват азота, получен от редукцията на нитратите и по този начин се конкурират с Цианобактерите, които също могат да фиксират азота. Подходящи са за предотвратяване на червени цианови налепи по дъното.


Не-серни пурпурни бактерии:

Thiobacillus thiooxidans -  Фотосинтезиращи бактерии. Превръща токсичния сероводород в по-малко опасна сярна киселина, която при  достатъчно KH в аквариума се неутрализира.

Thiobacillus denitrificans - Фотосинтезиращи бактерии. Превръщат, произхождащия от нитрификация нитрат в молекулярен азот (газ). Те, в комбинация с посочените по-горе азот фиксиращи бактерии Rhodospirillum Rubrum създават верига, като по този начин конкурират  цианобактериите за всяка молекула азот.

Thiobacillus thioparus - Фотосинтезиращи бактерии. Преработват опасните органични серни съединения като Carbondisulfide,Methanethiol, Dimethylsulfide.

Род Pseudomonas:

Pseudomonas citronellolis -
Използват мазнини, фосфо-липиди, масла и други токсични въглеводородни съединения, които превръщат в по-малко опасни вещества. Частично отнемат и от фосфатите, които  използват в жизнения си цикъл.

Род Alcaligenes:

Alcaligenes

Задължително аеробни бактерии,но някои щамове са способни на анаеробно дишане в  присъствието на нитрати.

Flavobacterium:

Flavobacter aquatile

Flavobacter oceanosedimentum

Произхождат от океанските утаечните слоеве. Нуждаят се от азотни съединения за да  растат.

род Nitrobacter:

Nitrobacter Winogradski

Окислява нитрити до нитрати. Класическа нитрифицираща бактерия.

род Nitrosomonas:

Nitrosomonas Europaea

Окислява амоняк до нитрити. Класическа нитрифицираща бактерия.

род Nitrococcus:

Nitrococcus Mobilis

Окислява нитрити до нитрати. Класическа нитрифицираща бактерия.


Род Comamonas:

Comamonas testosterona

Има стимулиращ ефект при третирането на водата (виж bioaugmentation ( биоаугментация)). Биоаугментация се използва за превръщане на хлоретените ( тетрахлоретилен и трихлоретилен)  в етилен и хлор, които са безопасни.


Род Bacillus:

Bacillus pumilus

Защитава растенията и животните в аквариума от гъбична инфекция.

Ефективно усвоява растителните остатъци преди гъбите да се развият върху тях.

 

Род Clostridia:

Clostridium nitrophenolicum

Усвоява целенасочено фенолите (например жълтите вещества) и нитрофенолите.

Водата става много по-прозрачна (почти като филтрирана през активен въглен).

 

copyright by Sudad Ghadaban, reefcare.de / Microbe-Lift Support Germany

Tropic Marin Magnesium-Calcium Combitest за солена вода

Информация за употреба.

Какво е значението на магнезиевата и калциевата концентрация в морския аквариум?

Заедно с натрия, калия, хлоридите и сулфатите, магнезия и калция са сред главните компоненти на естествената морска вода. За организмите които изграждат калциев скелет, като твърдите корали и коралиновите алги, магнезия и калция са важни фактори за растеж. Заедно с достатъчно въглероден двуокис, калция формира водороден калциев карбонат, който се усвоява и натрупва  като карбонат в калциевите скелети на тези организми. В зависимост от типа на организъма, магнезиевия карбонат, във вариращи количества, също се използва за изграждането на калциевите скелети. Допълнително магнезия е много важен във фотосинтезата.

Поради клетъчния метаболизъм  и използването на тези съставки в скелета на калциевите организми, калция и магнезия непрекъснато намаляват с времето. Поради тези причини, периодичното проверяване на магнезиевата и калциевата концентрация и възможното добавяне на тези йони в морския аквариум са необходимост за повишаване на жизнеността и растежа на тези организми.

Каква е препоръчителната магнезиева и калциева концентрация?

Съдържанието на магнезий ( Мг) в натуралната морска вода е 1280-1320мг/л (ppm) и калций ( Ка ) е 400-410 мг/л (ppm) представляващо Мг/Ка съотношение -3.25/1. Необикновената висока концентрация на магнезий и/или калций води до утаяване, причиняващо намаление на алкалността и микро елементите във водата. Поради тези причини, се препоръчва да се поддържа нивото на концентрация на калций и магнезий близко до естественото в морската вода, колкото е възможно по-точно.

Как може да определим бързо и точно съдържанието на калций и магнезий?

Чрез бърз и прост начин, Tropic Marin Magnesium-Calcium Combitest прави възможно точното определяне на калциевата и магнезиевата концентрация в аквариумната вода и посредством това прецизното изчисление  на количеството на магнезий и калций, което се нуждае да бъде добавено. За повишаване на магнезиевата или калциевата концентрация използвайте Topic Marin BIO-MAGNESIUM и BIO-CALCIUM, които добавят хидрогенен карбонат съдържащ и двата йона в биологично активна форма. Естественото йонно съотношение в аквариумната вода остава постоянно.

В случай на значителна концентрация или утаяване на магнезий и/или калций се препоръчва частична смяна на вода използвайки Tropic Marin Marine Salt Mixture.

 Инструкция за употреба:


 

 Инструкция за употреба:

Този бърз тест ще определи точно калциевата и магнезиевата концентрация в морската вода.

ВАЖНО: Спринцовката с червените букви и цифри трябва ВИНАГИ да се използва САМО за реагент А (заедно с един син накрайник ). Спринцовката с черни цифри и зелено бутало ( и втория син накрайник ) трябва ВИНАГИ да бъде използвана САМО за реагент С. Последната спринцовка с черни надписи и бяло бутало ( и третия син накрайник ) трябва ВИНАГИ да се използва за реагент Д. Използвайки спринцовките и накрайниците коректно ще елиминира всяка възможност за смесване на реагентите.

NB! Ние ви препоръчваме преди да започнете работа с реактивите - да надпишете спринцовките и накрайниците чрез избрана от вас постоянна маркировка.

Когато определяте количеството на реагент в спринцовката взимайте под внимание малкия черен О -образен пръстен на крайната вътрешната част на буталото на спринцовката ( виж Първата фигура в оригиналната книжка с инструкций). Когато пълните спринцовката заедно със синия накрайник с реагент, винаги има въздушен мехур между края на разтвора и края на буталото - този балон компенсира количеството реагент оставащ в синия накрайник.

Калциевата концентрация се определя в първата част от процедурата а магнезиевата концентрация се определя в същата проба след това.

 Определяне на Калциевата концентрация:

1. Разбъркайте всеки реагент в бутилките преди употреба!

2. Изплакнете двете тестови шишенца с чешмяна вода и след това няколко пъти с вода от аквариума която ще тестваме. С 5мл -вата дозираща спринцовка напълваме и двете шишенца с точно по 5 мл вода за тестване. Слагаме едно от двете шишенца на страни - това ще бъде пробата за сравнение - по-късно.

3. С така определената спринцовка ( с червени символи ) и син накрайник издърпваме от реагент А  до означението за 20 единици и го изсипваме в шишето с тестовата проба. Поставяме тази спринцовка на страни - за да я използваме по късно в точка 9 .

4. Затваряме тестовото шишенце с пластмасовата капачка  и  разбъркваме разтвора за кратко време.

5. Отваряме капачката и добавяме пълна лъжичка от сухия Реагент В в тестовата проба. Затваряме шишенцето отново и разклащаме пробата докато прахта се разтвори. Разтвора се оцветява в бледо синьо.

6. Махаме пластмасовата капачка от стъкленото шишенце със синия тестов разтвор. С втората 1 мл спринцовка с черни цифри и втория син накрайник издърпваме разтвор от Реагент Стака че буталото ( крайният му пръстен ) да достигне означението за 1мл. ( между течността и буталото винаги  ще има въздух (виж по-горе))

Капка по-капка, бавно добавяйте РЕАГЕНТ С в синия тестов разтвор. Въртете леко стъкленото шишенце след всяка капка за да размесвате разтвора постоянно. Продължете добавянето на Реагент С докато светло синия цвят избледнее и се обезцвети напълно.

За да различите коректно обезцветяването поставете и двете шишенца -тестовото и това за сравнение върху бял лист хартия.

7. След като тестовия разтвор се обезцвети, определете оставащото количество Реагент С в спринцовката в милилитри! ( крайния черен пръстен на буталото!). И отчетете в  таблица 1 калциевата концентрация в мг/л  която кореспондира с количестото останал реагент в мл.

tm calci-skala

Например: оставащия реагент в спринцовката е 0.46мл = 392мг/л калций в пробата.

8. Върнете оставящия реагент С от спринцовката в бутилката надписана Magnesium-Calcium Test C.

Определяне на Магнезиевата концентрация.


 

Определяне на Магнезиевата концентрация.

9. Добавете допълнително 3 капки от Реагент А в пробата, в която  определихме количеството на калция ( използвайки спринцовката с червените символи!). Затваряме с пластмасовата тапа и  разбъркваме разтвора за кратко време. Разтвора се оцветява в бледо синьо отново.

10. Слагаме третия син накрайник на останалата 1мл дозираща спринцовка. Напълваме спринцовката с точно 1мл от Реагент Д . Махаме пластмасовата тапа от шишенцето.

Капка по-капка, бавно добавяме Реагент Д към синята тестова проба. Разплащаме стъкленото шишенце с пробата след всяка капка. Продължаваме така докато тестовия разтвор се обезцвети.

За да различите коректно обезцветяването поставете и двете шишенца -тестовото и това за сравнение върху бял лист хартия.

11. След като тестовия разтвор се обезцвети, определете оставащото количество Реагент Д в спринцовката в милилитри! ( крайния черен пръстен на буталото!). И отчетете в  таблица 2 магнезиевата концентрация в мг/л  която кореспондира с количеството останал реагент в мл.

tm magnezi-skala

Например: оставящ реагент в спринцовката = 0.35мл = 1300мг/л магнезий.

12. Върнете оставящия реагент Д от спринцовката в бутилката означена Magnesium-Calcium Test D. Затворете всички бутилки след употреба! Измийте тестовите шишенца, пластмасовата тапа и 5мл спринцовка с чешмяна вода. Ако няма да правите скоро друг тест, измийте и малките спринцовки и накрайниците с чешмяна вода . Подсушете ги добре преди следващо използване!

Продължителност на съхранение:

Реагентите могат да бъдат използвани в продължение на 12 месеца след първото отваряне!

Пазете далече от деца!

ВНИМАНИЕ:

Реагент С съдържа 0.8 % оловно съединение.  Вреден ако се погълне. Има опасен ефект с натрупване. Може да предизвика вреда на нероденото дете. Пазете далече от лесно запалими материали.

Реагент Д съдържа 2.6% натриев хидроксид. Дразни кожата и очите. При случай на контакт с очите, изплакнете веднага с много вода и потърсете лекарска помощ.

Съдържание на пакета:

3 бутилки с реагент

1 шишенце с прах

1 дозираща лъжичка

2 стъклени шишенца

1 пластмасова тапа

1 5мл спринцовка

3 1мл спринцовка

3 накрайника за спринцовка

Инструкция за употреба.

>&

free delivery banner reef bg


TOP